На 8 август 2022 г. се състоя първа копка за разширяване на складовата част и производството на видинския завод „Технически компоненти България“. Инвестицията е в размер на 14 млн. лв. Производствената част ще е с капацитет 100 души на смяна или до 400 служители само в новата част, като разчетите са тази бройка да бъде достигната в рамките на 3 години след пускането на обекта в експлоатация. Компанията е дъщерна на германската EbV Elektronikbau und Vertirebs GmbH и произвежда компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация. Предлага също така развойна дейност и серийно производство на разнообразие от продукти с приложение в различни уреди в автомобилната, медицинска и други индустрии. Продукцията ѝ е изцяло за износ. Заводът е един от малкото в региона, които пpoизвеждат пpoдyĸти в сфератa нa eлeĸтpoниĸaтa или aвтoмaтиĸaтa.

Германската компания за отоплителни и климатични системи за автомобили "Ебершпехер" започва строителство на нов завод за електрически нагреватели в Русе. Заводът ще бъде построен до края на лятото на 2023 г. В началото ще бъдат осигурени около 150 работни места, а след това екипът ще нарасне до 500 служители. Компанията е избрала Русе за новия си завод, заради добрите транспортни връзки с Румъния. Друга причина са  квалифицираните работници, които се подготвят от Русенския университет. Групата "Ебершпехер" има над 10 000 служители в 80 различни места в света.

“Главболгарстрой Прифаб” ще инвестицията над 12 млн. лв. за технологичен завод за стоманобетонови конструкции край Пазарджик. Компанията изгражда модерното съоръжение съвместно с италианските си партньори, като строителните дейности на площадката са започнали в началото на август 2022 г. Прогнозите на мениджмънта са до октомври заводът да бъде завършен и да започне да произвежда конструктивни елементи. След въвеждане в експлоатация заводът ще е в състояние да създава пълната гама от сглобяеми, предварително напрегнати стоманобетонови конструкции за нуждите на индустриалното строителство. Технологичното оборудване е закупено изцяло от водещи европейски компании, занимаващи се само и единствено с прикаст елементи.

КЯШИФ” обяви, че през юли т.г. е закупила от International Power Supply (IPS) новопостроена сграда за нов завод за цилиндри в Кърджали. Компанията не крие амбициите си да се превърне в най-големия работодател в областта на машиностроенето не само в региона, но и в страната. Новият завод ще бъде петото производствено съоръжение на “КЯШИФ” и ще се простира на обща площ от 19 018 m2, в това число застроена площ от 8224 m2. Заводът ще заработи до края на годината първоначално с персонал от около 100 души. Планира се броят на служителите да нарасне до 300 души. Наемането на служители започна на 1 август 2022 г.

Високотехнологичната компания „Интуитив Сърджикал“, която произвeжда техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи, ще инвестира 84 млн. лв. собствени средства в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив. При реализирането на инвестиционния проект първоначално ще бъдат открити над 100 нови работни места.

Млекопреработвателното предприятие "Деари фууд България", разположено в Севлиево, инвестира над 6 млн. лв. в нова производствена сграда, оборудване и енергийна ефективност. Проектите се финансират със собствени средства, с банков кредит и със субсидия по Програмата за развитие на селските райони.

Lidl разширява складовата си база в Равно поле с нови 16 000 кв. м. Така общата застроена площ на този логистичен център вече достига 53 000 кв.м., съобщиха от компанията. Разширението на складовата база следва устойчивата експанзия на Lidl и нарастващия брой магазини на компанията. Наскоро веригата обяви, че през следващите месеци предстои да открие нови обекти в Шумен, Хасково, Пловдив, София и, за първи път – в Ботевград.

„Одело България“ - един oт eвpoпeйcĸитe лидepи в пpoизвoдcтвoтo нa фapoвe зa гигaнтитe в aвтoмoбилнaтa индycтpия, ĸaтo Vоlkѕwаgеn, Меrсеdеѕ, ВМW и Аudі - тypcĸaтa оdеlо, щe oтвopи втopи зaвoд в Бългapия, cлeд ĸaтo пpeз лятoтo нa 2019 г. зapaбoти пъpвaтa ѝ бaзa в зoнa "Kyĸлeн" нa "Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa" (TИЗ).  Koмпaниятa, ĸoятo y нac oпepиpa c дъщepнoтo cи дpyжecтвo "Oдeлo Бългapия", щe инвecтиpa 10 млн. eвpo в нoвия зaвoд, ĸaтo 4 млн. eвpo oт тяx щe бъдaт нacoчeни зa зaĸyпyвaнeтo нa мaшини. Заводът щe бъдe paзпoлoжeн нa плoщ oт 12 000 кв. м. и щe ce нaмиpa дo Aceнoвгpaдcĸo шoce.

Японският пpoизвoдитeл нa eлeĸтpичecĸи двигaтeли Nidec oбяви, чe щe създадe свой развоен център в България. Toвa щe cтaнe възмoжнo посредством дъщерното дружество нa ĸoмпaниятa Nidec Elesys Europe. Корпорацията, която произвежда и дистрибутира електрически мотори и компоненти за тях, отваря офис в София, в който ще бъдат проектирани инвертори за хибридни и напълно електрически превозни средства. Компанията вeчe е наела помещения в покрайнините на столицата - в Sofia Airport Center. Намеренията ѝ са дейността да се ускори бързо, като до края на 2023 г. се очаква броят на заетите инженери в България да достигне 100 дyши.

„Керхер България“ към момента има 5 собствени центрове в София – централен офис и магазин в търговски център, Пловдив, Бургас и Русе, които обединяват шоурум и сервиз, 4 партньорски центъра в страната и мрежа от дилъри, с които немската компания покрива територията на цялата страна. Плановете са през следващите години да бъдат отворени още 4 центъра. Бизнес операциите на “Керхер” се извършват през собствени Керхер центрове, дилърска мрежа, ритейл, директни продажби и онлайн собствен магазин. „Керхер България“ е лидер на пазара в категориите „водоструйки“, „сухо-мокро смукачки“ и „парочистачки“. Към момента компанията има 67 служителя и очакван оборот от 17 млн. евро. В световен мащаб „Керхер“ акумулира оборот в размер на 3.092 млрд. евро, оперира в 78 държави със 150 компании и има 14 400 служители. Активните патенти на “Керхер” към момента са 650.

 

 

 

Дата: 02.09.2022

Автор: Гергана Гиздина

Прочетено: 282