21.03.2012

 Размерът на пенсиите ще се индексира по нов метод от следващата година. Това планират от финансовото министерство в Националната програма за реформи до 2015 година. Промени ще има и при изплащането на болнични. От януари догодина първият ден ще се поема изцяло от работодателя.

Ако днес се разболеем, първите три болнични дни се покриват частично от работодателя ни. Тоест, получаваме 70% от дневната си надница, останалите 30 са за наша сметка. От началото на следващата година това ще се промени.

В първия си болничен ден ще получаваме пълния размер на надницата, или работодателят ни ще поема 100% от болничния. Останалите дни ще бъдат за сметка на Националния осигурителен институт.

Още една новост от 2013-та. Финансовото министерство планира пенсиите да се увеличават с ръста на инфлацията от предходната година.  Възрастта за пенсиониране ще продължи да расте с 4 месеца на година, докато тази за жените достигне 63 години, а за мъжете - 65.

Остава очакваното повишение на минималната пенсия. Планира се от 1-ви юни тази година тя да стане 145 лева, вместо сегашните 136. Не става ясно обаче дали през следващите няколко години може да разчитаме на по-високи заплати. Само се отчита ефектът от последните две увеличения, като се смята, че те ще доведат до намаляване на работещите бедни.

Плановете за икономиката - през тази година се очаква забавяне на икономическия растеж. Ако миналата година той е бил 1,7 на сто, през 2012-та експертите на Дянков планират не повече от 1,4 %. По-позитивни са плановете в тази посока до 2015-та година, като се очаква икономическият растеж да достигне процент между 2,5 и 4 на сто.

Дотогава според финансистите по-малко ще бъдат и безработните. Очаква се процентът им да спадне до 9,8, макар че още в първите два месеца на тази година, безработицата се е повишила. По-ниска ще бъде и инфлацията през 2012-та. Очаква се тя да спадне до 2,2 на сто., но пък да нараства, макар и слабо, през следващите три години.

Дата: 21.03.2012

Източник: novatv.bg

Прочетено: 3087