17.08.2012

И за образование ще има повече пари догодина, обеща ГЕРБ


Въпреки че преговорите по проектобюджета за следващата година все още не са започнали, отсега е ясно, че най-голямото увеличение ще бъде планирано за пенсиите. Освен за тях повече пари ще има и за образование и здравеопазване. Това съобщи зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова телевизия. Той бе категоричен, че ДДС за лекарствата няма да бъде намаляван.


Според Горанов най-голямото предизвикателство за кабинета ще бъде да се осигурят средствата за актуализацията на пенсиите. Преди дни финансовият министър Симеон Дянков каза, че в изборната 2013 г. те ще бъдат увеличение с между 7 и 10%. Предстои да се уточни точно по какъв начин ще стане увеличението на пенсиите.

Един от вариантите е всички да получат един и същ процент, а друг - процентът на инфлация за по-високите суми, а за ниските - повече. Според Горанов най-удачно е вдигането на пенсиите да става пропорционално, но окончателното решение ще се вземе след преговори с работодатели и синдикати. "В момента по-скоро очертаваме рамката на бюджета за 2013 г. и анализираме възможностите, доколко ресурс за подобно увеличение може да бъде насочен", отбеляза Горанов.


Горанов бе категоричен, че промени в ставката на ДДС за лекарствата през следващата година няма да има, макар дни наред здравният министър Десислава Атанасова да коментира надълго и нашироко как това е тема в бюджетната процедура 2013 г. "Хубаво е да се има предвид, че финансовият министър в това си качество рядко говори за специфични медицински дейности. Хубаво е здравният министър да не говори за данъците", отсече Горанов.


Според него намаляването на данъка не означава автоматично сваляне на цените на съответната стока, а ефектът от промяната би бил краткосрочен, тъй като след това производители и търговци така или иначе започвали да печелят повече. И даде за пример въвеждането на 11%-та ставка при туристическите продукти, което е дало краткосрочен ефект за няколко месеца, а след това цените отново тръгнали нагоре.


КРИВИ СМЕТКИ


Премиерът Бойко Борисов по принцип подкрепя намалението на ДДС за лекарствата, но проблемът бил, че с подобно решение сметките нямало да излязат. Той пресметна, че евентуална промяна на ставката ще струва на хазната 200 млн. лв., но така и не стана ясно за какво намаление става въпрос.

"Първоначално съм убеден, че при намаление на ДДС цените на лекарствата ще бъдат свалени с толкова процента, но после тихомълком и постепенно цената ще започне да се увеличава, защото нямаме механизъм, с който да следим", каза Борисов. И добави, че с това парите отново ще отидат в джобовете на търговците и прекупвачите.

Дата: 17.08.2012

Източник: в. Сега

Прочетено: 2936