04.02.2013

България е първа по неграмотност в ЕС, а според ЕК 41% от учениците не са напълно грамотни. Това е записано под номер 1 в класацията на безумията в образователната и научната сфера. Тя е съставена от Центъра за демографска политика (ЦДП) и е предназначена специално за новия министър на образованието, науката и младежта. За 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и др.

Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г. процентът на хората с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС. Неграмотните български граждани вече са между 50-60%. По официални данни 41% от хората до 16 г. са неграмотни. МТСП посочва, че близо 70% от хората без работа у нас са напълно неграмотни. По данни на МОНМ вече над половината от учениците в 1-3 клас нямат за майчин език българския език и имат проблеми при усвояването му.


На второ място е намаляването на интелигентността на нацията, а IQ България е след Монголия, Казахстан и др. В списъка от 113 страни по интелигентност ние сме на 47-мо място. У нас отличниците в училище са 2,8%, докато във Финландия са 14,5%.


Номер 3: 38% от българчетата не завършват започнатото си образование, много въобще не са учили. Тези дни РИО на МОНМ в Русе обяви, че от 29 000 ученици само около 20 000 посещават училище.


Под номер 4: У нас няма равен старт, равни права и равни възможности в образованието. Училището се отказа от възпитателните си функции.


От 5-а до 10-а позиция в класацията са записани още: Висшето образоване е комерсиализирано в безумна степен, агенти на ДС са ректори и министри; В България работи индустрия за фалшиви дипломи, има пазар на научни степени и звания; НАОА продължава да открива ненужни университети; Съществува доказана корупция в държавното финансиране на научни изследвания; Създаване на задължение родителите да предоставят 4-годишни си деца в детски заведения; Най-бедната и най-неграмотната в ЕС страна постоянно и рязко увеличава студентските такси.

Дата: 04.02.2013

Източник: в. Дума

Прочетено: 3897