18.06.2014

Недостигът на таланти в световен мащаб дава голямо отражение в България, а липсата на единна политика за създаването на таланти ще продължава да изостря битката между работодателите за квалифицирани служители. Това каза за Investor.bg Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия по повод на резултатите от последното деветото годишно проучване на ManpowerGroup за недостига на таланти.

Според проучването тази година работодателите в България имат най-големи трудности в запълването на работни места за инженери, квалифицирани работници и мениджъри.

Изследването е проведено в първото тримесечие на 2014 г. измежду 750 работодатели.

Според анализа 44% от работодателите у нас изпитват трудности при запълването на отворените позиции за работа от кандидати с подходящите умения. В сравнение с миналата година обаче се регистрира известно подобрение - налице е спад от 10 процентни пункта на мениджърите, които срещат трудности при откриването на таланти. 

Василева коментира, че за нея е изненада това, че в сравнение с миналата година по-малък брой мениджъри у нас срещат трудности при откриването на таланти. Но побърза да уточни, че все пак процентът за България (44%) остава висок в сравнение с този в глобален мащаб (36%).

Тя прогнозира, че до края на годината нагласите на работодателите ще са да назначават служители на вакантните места, което още повече ще ожесточи битката за квалифицираните кадри.

„Предстои борба за таланти“, обобщи експертът и допълни, че това, което спъва решаването на проблема е липсата на единна стратегия на държавата за това как да създава и привлича таланти за бизнеса. Досега хаотично се вземат мерки по въпроса, дори пропиляхме последните 6-7 години в обучения и квалификации, каквито реално не се търсят на пазара на труда, категорична е Надя Василева.

Тя обърна внимание и на липсата на приемственост между различните правителства по въпроса и акцентира, че тази „накъсаност“ в действията на управляващите допълнително затруднява бизнеса в намирането на подходящите кадри.

„Затрудненията, които работодателите изпитват при намиране на служители с необходимите умения, са големи. Това е много тревожен факт, който продължава да се подминава от години, вместо правителството, работодателите и образователните институции да адаптират своите стратегии за създаването и привличането на таланти”, коментира Надя Василева.

Към момента България е на четвърто място по недостиг на таланти в региона на Европа, Близкия изток и Африка. Преди България са само три държави – Турция (63%), Израел (49%) и Унгария (45%).

За втора поредна година инженерите продължават да са най-търсени от работодателите и това е нормално, коментира още Василева.

Тя посочи, че една от причините е развитието на производството в страната и фактът, че инженерните специалисти могат лесно да се вписват в различни „роли“ в дадена фирма. „Те могат и бързо да се преквалифицират при нужда от специфични инженерни умения в нашите университети“, посочи експертът по човешки ресурси.

Друг съществен фактор за „глада“ за инженери е това, че университетите в страната произвеждат доста такива специалисти, но заради по-добрите условия на работа те „изтичат“ в Европа, което е причина за дефицит у нас.

22% от анкетираните работодатели в България признават, че недостигът на таланти оказва голямо влияние върху способността им да отговарят на нуждите на клиентите си. Над половината (51%) посочват, че това намалява конкурентоспособността и продуктивността на фирмите, 46% казват, че проблемът води до намаляване на способността на фирмите да обслужват клиентите си, а 39% от запитаните усещат влиянието под формата на намаляване на иновациите и креативността.

Мнозинството от работодателите (53%) в България посочват липсата на технически компетенции като причина да изпитват трудности за намиране на подходящите таланти, 32% посочват липсата на налични кандидати, а 31% - липсата на специфични за конкретната индустрия умения при квалифицирани работници.

В глобален мащаб резултатите от проучването на ManpowerGroup показват, че 36% от работодателите в света отчитат недостиг на подходящи кадри - най-високото ниво в последните седем години.

В Япония недостигът е най-висок - 81%. Страните, които изпитват най-малко затруднения, са Холандия (5%), Испания (3%) и Ирландия (2%). Остър дефицит се отчита в Перу, Индия, Бразилия, Турция и Аржентина. 

В глобален мащаб проучването показва, че позициите, които са най-трудни за запълване, са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители. Това е тенденция, която остава без промяна в сравнение с миналата година.

Наред с проблема с намирането на квалифицирани работници за трета поредна година инженерните позиции са на второ място в списъка. На трето място, издигайки се с една позиция нагоре, са техниците, докато търговските представители се местят с едно място надолу по скалата до четвърто място.

Категорията на мениджърите по продажби е нова за Топ 10 и се появява на седмо място – като се изкачва от 12-та позиция през 2013 година. Категорията работници изпада от Топ 10, след като се движеше надолу по скалата през последните три години. Позициите за счетоводители и финансисти, както и мениджърските постове, също са все по-трудни за запълване.

 
 

Дата: 18.06.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2836