16.10.2014

Дори и при евентуално подобрение на раждаемостта и смъртността населението на България ще продължи да се свива. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air Елица Димитрова от Института за изследване на населението при Българската академия на науките (БАН), като се позова на прогнозите на Националния статистически институт (НСИ), европейската статистическа служба Евростат и други международни организации.

Димитрова посочи, че страната ни следва общата тенденция в повечето държави от Европейския съюз (ЕС), но тенденциите при нас са значително по-дълбоки, което се отразява на всички сфери от социално-икономическия живот.

Единствената положителна тенденция – увеличаването на продължителността на живота, също е помрачена от влошаването на здравния статус на населението. Така средната продължителност на живота в добро здраве също намалява, посочи Димитрова.

В западните държави имиграционният поток донякъде компенсира негативните демографски тенденции, докато у нас е  обратното – има миграция на младо и квалифицирано население, което увеличава проблемите на пазара на труда.

Резките демографски изменения могат да бъдат в известна степен компенсирани с политически механизми в краткосрочен план, коментира още експертът. Тя оцени демографската стратегия като добре разработена, но на практика отделните мерки – и социалните, и в сферата на здравеопазването, и на пазара на труда, са хаотични и не водят до качествени промени.

Димитрова посочи, че преките и непреки финансови стимули не са определящи за вземането на решение за раждане на дете, а възможностите да се отгледа това дете, наличието на подходящи условия за неговото отглеждане, както и възможностите за съчетаване на ангажиментите към семейството с работните ангажименти.

Димитрова препоръча визията за социалната политика по отношение на семейството да излиза отвъд преките финансови стимули, които са символични, защото по думите ѝ е очевидно, че с тези средства трудно може да се отглеждат по-голям брой деца.

Дата: 16.10.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2474