20.09.2017

Увеличението на средствата, които бизнесът отделя за персонал, достига 11% през второто тримесечие

Разходите на работодатели за труд нарастват за поредно тримесечие, като промяната е най-високата от средата на 2009 г. - 11% спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода април - юни. Движещата сила на увеличението са ръстът на минималната работна заплата, увеличението на осигуровката за фонд "Пенсии" и изострящият се недостиг на подходящи кадри на пазара на труд, който засилва конкуренцията за наличната работна ръка.

Най-голямо повишение отбелязва секторът на услугите - 11.5%, но индустрията също не остава много назад с 10.6% спрямо година по-рано. Същевременно въпреки по-голямата активност през последните месеци разходите на труд в строителството нарастват с най-нисък темп през второто тримесечие. Промяната в производителността на труда пък продължава да изостава спрямо темпа, зададен от разходите: през периода април - юни изменението е едва 3.2% в посока нагоре на годишна база.


България е четвърта в ЕС по ръст на разходите за труд, а първите позиции заемат Румъния с 18% годишно изменение, Унгария с 13% и Чехия с 11.1% през второто тримесечие. Фактор за значителните увеличения е ниската база, но допълнителен ефект има от административни повишения на възнаграждения в публичния сектор и минималната заплата. Стойностите на лидерите са много над средните за ЕС от 2.2%.

Имотите водят

Подобно на предходното тримесечие най-голямо е увеличението на разходите за труд в сектор "Операции с недвижими имоти" - 16.8% на годишна база, следван от административни (16.1%) и професионални дейности (14.6%). От друга страна, повишението в строителството е последно в класацията с умерените 4.7% през второто тримесечие. Темпът обаче вероятно ще се ускори, тъй като продукцията в сектора нараства с началото на активния сезон според данните на института. Относително слаба промяна спрямо миналата година отбелязват и разходите на бизнеса в енергийния сектор (5%), финансови и застрахователни дейности (5.7%).

А докато през първите три месеца на годината ръстът в разходите за персонал в хотелите и ресторантите беше на дъното на класацията, през второто тримесечие темпът се възстановява. Увеличението през периода април - юни достига 9.5% при 1.6% през предходния период. Аналогичен скок отбелязват и разноските за заетите в сектор "Култура, спорт и развлечение", като обяснението вероятно е началото на летния туристически сезон и нуждата от кадри.

 

Дата: 20.09.2017

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1077