16.04.2019

В следствие на проведен разговор през месец януари, Българската стопанска камара приветства инициативите, организирани от Посолството на Република България в Загреб. Предвидени са следните събития, които имат за цел сплотяването на българската общност в столицата на Хърватия: 

  1. Дни на българската култура в Загреб, включващи фестивал на българския филм, литературни четения, концерт на Теодисий Спасов и прием на Посолството в емблематичната за Хърватия сграда – Хърватският народен театър, построен от архитектите, проектирали и сградата на Народния театър в София. Сред очакваните гости са политическият и интелектуален елит на Хърватия.“
    За първи път Посолството организира „Дни на българската култура“ по подобен начин. Досега се е състоял малък коктейл в сграда на общината, предвиден основно за българската общност. Тази година се поставя началото на традиция, която не само може да установи трайно българското културно присъствие в Хърватия, но и да ограничи различни влияния от трети страни, претендиращи да имат водеща роля при честванията на Деня на Светите братя Кирил и Методий в Хърватия.
  2. Българското посолство в Загреб е предвидило да окаже съдействие при участието на Нели Андреева и хор „Нуши“ в запис на български фолклор с джаз обработка от хърватския музикант Звйездан Ружич, насрочено за месец септември 2019 г. в Загреб.
  3. При проявен интерес от страна на българските производители, Посолството би имало желанието да свика Събор на българската общност в Хърватия (предвиден евентуално за месец септември 2019 г.)- събитие, което също би могло да се превърне в традиция за насърчаване на самоидентификацията на българите в Хърватия (включително и македонските българи) преди следващото преброяване на населението през 2021 г., и на консолидацията на общността.
  4. За идната година, през която Хърватия ще председателства Съвета на ЕС, Посолството подготвя знакови български гостувания – на Софийската опера и балет, на Веско Ешкенази, братя Владигерови и др., с което цели да потвърди връзката между българи и хървати, която е от стратегическо значение за региона.

Всяка финансова подкрепа за провеждането на инициативите би била високо оценена.

За контакт:

Embassy of the Republic of Bulgaria 

Address: Ul. Vladimira Nazora 39, 10 000 Zagreb, Hrvatska 
Tel.:+385 1 46 46 609, +385 1 46 46 631,+385 1 46 46 640
Fax: +385 1 46 46 625

Embassy.Zagreb@mfa.bg

Дата: 16.04.2019

Източник: БСК

Прочетено: 1959