11.07.2019

Днес Европейската комисия предложи актуализиране на правното основание на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), а също така и новата му стратегическа иновационна програма за периода 2021—2027 г.

Създаден през 2008 г., EIT е независим орган на ЕС, който засилва способността на Европа за иновации. С приетите днес предложения дейността на EIT ще бъде съгласувана със следващата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ (2021—2027 г.), с която се изпълнява ангажиментът на Комисията да се стимулира допълнително иновационният потенциал на Европа. Предложеният бюджет е в размер на 3 милиарда евро — с 600 милиона евро, или 25 %, повече в сравнение с настоящата стратегическа иновационна програма (2014—2020 г.). С него EIT ще финансира дейности на съществуващите и новите общности на знание и иновации (ОЗИ) и ще подкрепи капацитета за иновации на 750 висши учебни заведения.

Тибор Наврачич, комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, който отговаря за EIT, заяви: От 2008 г. Европейският институт за иновации и технологии стимулира таланта и творчеството, като поставя изключителен акцент върху образованието и предприемачеството. Стратегията, която въвеждаме за периода 2021—2027 г., ще спомогне за това всички региони на Европа да се възползват от потенциала на Института и допълнително ще увеличи иновационния капацитет на нашия сектор на висшето образование. И аз съм особено горд да обявя днес началото на нова общност на знание и иновации в подкрепа на иновациите в културните и творческите индустрии, което е планирано за 2022 г.

В момента EIT предоставя подкрепа за осем ОЗИ, които обединяват предприятия, университети и изследователски центрове в трансгранични партньорства. Със стратегическата иновационна програма, предложена за 2021—2027 г., се преследват следните цели:

  1. Увеличаване на регионалното влияние на общностите на знание и иновации: В бъдеще EIT ще засили своите мрежи, като ще привлече в тях повече висши учебни заведения, предприятия и изследователски организации благодарение на регионални стратегии за популяризиране. Изборът на партньори за сътрудничество и подготовката на дейностите на ОЗИ ще бъдат по-приобщаващи. Освен това ще бъдат изградени връзки между ОЗИ и стратегиите за интелигентна специализация — инициатива на ЕС за стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места чрез даване на възможност на всеки регион да определя и развива своите конкурентни предимства.
  1. Повишаване на капацитета за иновации на висшето образование: EIT ще подпомогне 750 висши учебни заведения чрез финансиране, експертен опит и напътстване, което ще им позволи да развиват икономически дейности в своята област на интерес. Институтът ще разработва и провежда дейности, особено в държавите с по-нисък капацитет за иновации. За тази цел EIT ще се основава на успешни инициативи в рамките на политиката, като например HEInnovate — безплатен инструмент за самооценка за всички видове висши учебни заведения, и Рамката за оценяване на въздействието върху иновациите на регионално равнище, чрез която университетите могат да преценят доколко стимулират иновациите в регионите, в които се намират.
  1. Поставяне на началото на нови ОЗИ: EIT ще стартира две нови ОЗИ, подбрани в области, които са от най-голямо значение за приоритетите на политиката по „Хоризонт Европа“. Първата нова ОЗИ ще се концентрира върху културните и творческите индустрии и е планирана за 2022 г. Този сектор се характеризира с голям потенциал за растеж, много местни граждански инициативи и силен граждански интерес и допълва съществуващите осем ОЗИ. Приоритетната област за втората нова ОЗИ ще бъде определена на по-късен етап. Очаква се дейността на тази общност да започне през 2025 г.

Преразгледаният Регламент за EIT осигурява по-голяма правна яснота и съгласуваност с Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Освен това с новото правно основание се въвежда строен и опростен модел на финансиране за EIT, който по-ефективно да насърчава допълнителни частни и публични инвестиции. И накрая, с това правно основание се укрепя структурата на управление на EIT.

Следващи стъпки

Преразгледаният Регламент за EIT и Решението на Комисията относно стратегическата иновационна програма за периода 2021—2027 г. ще бъдат представени на Европейския парламент и на Съвета за обсъждане и приемане.

Контекст

Европейският институт за иновации и технологии е основан през 2008 г. с Регламент (ЕО) № 294/2008, изменен с Регламент (ЕО) № 1292/2013, и е със седалище в Будапеща. Целта му е да се преодолеят основните предизвикателства пред обществото чрез подобряване на капацитета за иновации и резултатите на ЕС чрез интегриране на триъгълника на знанието — образование, научни изследвания и иновации.

EIT заема централно място в предложението на Комисията за създаване на „Хоризонт Европа“ — следващата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (2021—2027 г.) с предложен бюджет от 100 милиарда евро. Институтът е един от трите компонента на нейния стълб „Иновативна Европа“. В предложението за „Хоризонт Европа“ се определя финансирането за EIT в рамките на следващия дългосрочен бюджет, също както и обосновката, добавената стойност, областите на интервенция и общите насоки на дейността на Института. В самото предложение за „Хоризонт Европа“ обаче не се съдържа правно основание за продължаване на операциите на EIT от 2021 г. нататък. Правното основание на EIT остава в Регламента за EIT, в който се определят мисията, основните задачи и рамката за функциониране на Института.

Със своя предложен бюджет в размер на 3 милиарда евро за 2021—2027 г. Институтът ще стимулира иновациите чрез подкрепа за повече от 10 000 завършили магистърски и докторски програми по неговите ОЗИ, както и за около 600 нови и над 7 000 съществуващи стартиращи предприятия.

Представените днес предложения се основават на външната оценка на EIT, извършена през 2017 г., която потвърждава, че основанията за създаването на EIT са валидни.

За повече информация

Дата: 11.07.2019

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 10903