19.08.2019

Централната банка посочи трайно слабата инерция в индустрията като причина за продължаващата слабост

Германската централна банка предупреди, че най-голямата икономика в Европа може да се насочва към рецесия, което е допълнителен натиск върху политиците да увеличат подкрепата, съобщава Bloomberg.

В своя месечен доклад Бундесбанк заяви, че германската икономика ще остане потисната през третото тримесечие и може да продължи слабо да се понижава. Ако това стане факт, ще бъде отчетено второ поред тримесечие на спад, което ще означава и навлизане в рецесия. През второто тримесечие беше регистрирано свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,1%. 

Прогнозата идва след седмици на по-лоши от очакваното данни за германската икономика и слаби данни за финансовите резултати на компаниите в страната. Това се отразява и на останалата част от еврозоната, като Европейската централна банка съответно е подтикната да обмисли отпускането на допълнителни стимули.

Правителството също даде сигнал, че може да увеличи разходите, ако кризата се влоши.

Бундесбанк посочи трайно слабата инерция в индустрията като причина за продължаващото отслабване и каза, че не е ясно дали вътрешното търсене също няма да бъде засегнато.

Само допреди седмица икономистите, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха ръст от 0,2% през текущото тримесечие, но оттогава различни големи институции, включително Deutsche Bank, понижиха прогнозите си.

Тревогите на много анализатори са, че продължаващото напрежение в световната търговия ще удължи спада в производството и в крайна сметка ще се отрази негативно на все още силния сектор на услугите.

„Бъдещото развитие ще зависи от това колко дълго ще продължи противопоставянето между големите икономики и в каква посока ще поемат отношенията им“, заявиха от Бундесбанк. Според доклада на централната банка в сегашната ситуация не може да се прецени дали износът и индустрията ще се изправят на крака преди вътрешната икономика да бъде засегната още повече.

От Бундесбанк добавят, че забавянето, наблюдавано през последната година, вече се отразява и на пазара на труда, като заетостта се увеличава със „значително по-бавни“ темпове през второто тримесечие. Ръстът на заплатите е забележително по-малък.

Последното свиване на БВП беше в резултат на намаляването на търсенето от чужбина, посочват още от Бундесбанк. Износът „значително се е понижил“, след като подготовката за първоначалната дата за Brexit в края на март подтикна компаниите да увеличат запасите си през първото тримесечие.

Други временни фактори, които стимулираха растежа в началото на годината, като силното търсене на автомобили и активността в строителния сектор, също вече изчезнаха. 

 

Дата: 19.08.2019

Източник: Investor.bg

Прочетено: 3168