09.10.2019

Ръководителят на Службата за търговско-икономически въпроси към Посолството на РБ в Р Ирак, Васил Василев, информира за възможни трудности при транспортиране на българска продукция във вътрешността на Ирак. Причината е, че в хода на антиправителствените протести (инициирани на 1 октомври 2019 г.) в страната се стигна до ескалация на напрежението, в резултат на което иракските сили за сигурност използваха срещу демонстрантите шокови гранати, сълзотворен газ, водни оръдия и дори реални боеприпаси. Напрежението е най-високо в провинциите Багдат, Дикар, Басра, Наджаф, Киркук, Салахаддин и Дияла. Блокирани са основни пътни артерии, което може да доведе до евентуално затрудняване на транспортирането на българска вносна продукция.

Към момента обстановката в Автономен иракски регион Кюрдистан, където е разположено представителството на СТИВ, се характеризира като нормална. Няма индикации за разпространение на протестите в кюрдските провинции Ербил, Докух и Сюлеймания“, информира В. Василев. Той съветва „евентуални пътувания с бизнес цели в страната, както и посещения на официални представители на държавни институции да се предприемат само и единствено в крайна необходимост до нормализиране на ситуацията в Ирак“.

За контакт с В. Василев: тел. 00964-7834367595, GSM 00964-7514578615, email: v.vasilev@mi.government.bg, vasilvasilev.ts@gmail.com

Дата: 09.10.2019

Източник: БСК

Прочетено: 7304