15.11.2019

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.6%[1] отчита през октомври Административната статистика на Агенцията по заетостта. На месечна база се наблюдава леко повишение от 0.3 процентни пункта, а сравнението със същия период на 2018 г. сочи спад също от 0.3 процентни пункта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 182 529, което – основно в резултат от приключването на сезонната заетост – е с 9 748 лица повече спрямо септември. В сравнение с октомври 2018 г. те са с 10 970 по-малко.

Новорегистрираните безработни през октомври са 35 697, като от тях 2 108 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. Активирането на неактивни лица остава приоритетна дейност на бюрата по труда, а информационните събития, трудовите борси, мобилните бюра по труда, срещите на трудовите посредници с младежи, на които предстои завършване на средно или висше образование, са част от изпълняваните инициативи и услуги на Агенцията по заетостта. В резултат, средномесечният брой на активираните неактивни на трудовия пазар лица остава над 2 000 души.

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща и все повече заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри. Нови 849 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа безработни през октомври са 17 562, като 93.5% от тях са устроени в реалната икономика. Други 515 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени още 1 144 лица: 536 – по програми и мерки за обучение и заетост и 608 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През октомври в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 481 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 770 безработни. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 513 безработни лица да повишат квалификацията си или да придобият нови умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 410, като 77.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.0%), административните и спомагателните дейности (10.1%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%),  строителството (7.1%),  и други.

Най-търсените групи професии през този месец са: строителни работници; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, транспорт; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, и други.

_______

[1] Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.

Дата: 15.11.2019

Източник: Агенция по заетостта

Прочетено: 1873