10.01.2020

Тол таксите ще бъдат намалени, обеща регионалният министър Петя Аврамова

След близо 2 часа разговори с премиера Бойко Борисов превозвачите се отказаха от протеста си в понеделник. Те получиха уверения, че обхватът и таксите на тол системата, която трябва да започне да работи от 1 март, ще бъдат намалени. Превозвачите се отказаха и от искането си за оставка на регионалния министър Петя Аврамова.

От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант на тарифата за тол таксите, съобщи министър Петя Аврамова след приключването на срещата. В нея участваха представители на организациите на автобусния и товарния превоз, както и финансовият министър Владислав Горанов, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната агенция.

Тол системата ще стартира от 1-ви март, но с по-ниски тарифи, предложени от превозвачите. След три месеца на първи юни, таксите ще се прегледат и ако приходите не са очакваните от държавата, таксите за ползване на пътищата от тежкотоварния превоз може да се повишат, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Платени ще бъдат единствено магистралите и първокласните пътища, като бъдат изключени второкласните пътища.

Близо 10 браншови организации за автобусни и товарни превози настояха за преразглеждане на приетата в края на миналата година тарифа на таксите, които ще се събират след въвеждането на тол системата.

Превозвачите настояха за оставката на регионалния министър Петя Аврамова, заради липсата на диалог и заради това, че Консултативният съвет към МРРБ за изготвяне на тарифата не се е съобразил с нито едно от исканията на транспортните фирми.

Срещата започна в 9.00 часа в Министерски съвет.

Според одобрената в края на м.г. тарифа товарните автомобили и автобусите трябва да плащат от 4 до 35 стотинки на километър за ползването на малко над 6000 км автомагистрали, първокласни и част от второкласните пътища. "Това е 30% от пътищата, по които се движат автобуси и товарни коли, а за ТИР- овете е над 65%. В същото време Чехия въведе тол-система само за 4-5% от пътищата си, а в Унгария тя е само на магистралите", бе мнението на Камарата на автомобилните превозвачи. Те предлагат и у нас системата да включва единствено магистралите, по които се движат основно транзитните ТИР-ове, докато за местните фирми се дадат отстъпки за движение по останалата републиканска мрежа.

Превозвачите настояват и за по-ниски размери на тол-таксите. В момента за масов тежкотоварен камион с Евро 3 се плаща 1370 лв. годишна винетка. С тол системата разходът за изминати 120 хил. км на година и определената цена от 0.23 лв. на километър ще скочи на 27 600 лв., показват сметките на бизнеса. Тези шокови такси ще се прехвърлят на цените на всички превозвани стоки и автобусни билети.

Превозвачите не вярват на разчетите на МРРБ и консултанта Световната банка, според които цените на услугите и стоките ще поскъпнат със стотинка-две заради допълнителния разход на транспортните фирми. "За някои превози разходите ще скочат до 16 пъти. Никой не отчита и празните курсове", заяви Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи. Заради това протестът на превозвачите на 13 януари ще бъде подкрепен и от сдруженията на зърнопроизводителите и на дребните търговци на горива, които също ще извадят своя техника.

"Нашето предложение беше от 9 до 12 стотински на километър, а в момента ние попадаме в графата на най-тежките камиони, където сумата е 34 стотинки. Тежестта за зърнопроизводителите е голяма, ние плащаме два път таксата за един ден - веднъж, когато товарният автомобил идва до полето, за да натовари зърното, и втори път, когато с натовареното зърно се придвижва до склада", посочи Констадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Опасенията са, че тази такса ще оскъпи чувствително зърното, брашното и хляба за крайния производител. "Освен това искат от нас да плащаме за пътища, които отиват буквално в нищото, това не е път, но е решено, че е включен в обхвата на тол-системата", коментира Костадинов.

Фирмите за автобусни превози пък настояват за нулеви такси по линиите за малките населени места в страната, както и за маршрутите по сключени вече договори с общините за обществен превоз на пътници.

Според министър Петя Аврамова и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" обаче исканите отстъпки и редукция на таксите от страна на превозмачите са неизпълними.

"Тол системата е обсъдена с превозвачите. Чули сме всички техни искания и предложения. Отстъпките, които направихме към тях, са доста сериозни", твърди регионалният министър. Според Аврамова не може да се сравнява ситуацията в България с пътищата в други европейски държави. "Ясно е, че има нужда от сериозно финансиране на ремонтите на пътища. Ако се съобразим с всички искания на превозвачите, това означава да събираме средства колкото от винетките, а целта не е това. Трябва да бъдем разумни", призова Аврамова.

"По-голямо намаление на тол-таксите от вече одобрените ще обезсмисли реформата", смята и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ.

Очакваните общи постъпления от пътни такси през 2020 г. при приетата тарифа и предложения обхват били за около 450 млн. лв. от тол такси и 270 млн. лв. от електронни винетки и това бил критичният минимум за поддържането на пътната инфраструктура. Според Асенов България е с най-ниските тол такси в Европа, като единствено в Полша имала по-ниски за някои категории тежки превозни. Освен това таксите били свалени наполовина в сравнение с първоначалния вариант на тарифата.

Асенов твърди също така, че първоначално обсъжданият обхват от 10 800 км вече бил редуциран до 6 050 км, като от него са отпаднали пътищата в лошо експлоатационно състояние. Той обаче не спомена факта, че МРРБ от години уверява как тол-системата ще заработи поетапно - първо с магистралите и първокласната пътна мрежа, а след това с второкласни и дори третокласни пътища.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че единствено премиерът може да й иска оставката. "В България всички се упражняват да говорят, че трябват реформи. Когато обаче някой тръгне да прави реформи, всички изведнъж стават недоволни. Тол системата е една необходима и важна реформа за България. Целта е всеки, който ползва и руши повече, да плаща повече", заяви Аврамова.

СТАЧНА ГОТОВНОСТ

Браншовите организации на превозвочите обявиха, че на 13 януари ще спрат от движение близо 3000 автобуса и 2000 камиона, което ще блокира превоза на пътници и товари в над 60 населени места. Те дори призоваха търговски вериги и заведения да се запасят със стока, тъй като не е ясно колко дни ще продължи стачката. Освен това в понеделник в 10 големи града, включително и столицата, ще има протести с позиционирани на различни места автобуси, камиони, таксиметрови коли.

Дата: 10.01.2020

Източник: в. Сега

Прочетено: 3137