17.01.2020

Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предоставиха подкрепа на България по линия на Програмата за подкрепа на структурните реформи на ЕС с цел да се направи преглед и оценка на управлението на държавните предприятия. В резултат на този проект и неговите препоръки България постигна значителен напредък по отношение корпоративното управление на държавни предприятия, включително чрез приемането на нов закон и създаването на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Реформата ще направи българските държавни предприятия по-прозрачни и независими, и съответства на амбицията на България за присъединяване към еврозоната в бъдеще.

Комисарят Елиза Ферейра, отговаряща за ресора „Сближаване и реформи“, заяви: „Радваме се, че предоставената помощ по Програмата за подкрепа на структурните реформи на ЕС е дала насоки за подсилване на българската законодателна рамка по отношение на собствеността на държавни предприятия. Приемането на модерни обществени политики в областта на управлението на държавните предприятия ще помогне допълнително за интеграцията на страната в икономиката на ЕС.“

Службата за подкрепа на структурните реформи предлага експертна помощ на всички държави от ЕС за прилагането на реформи, подпомагащи растежа. Помощта се оказва при поискване и е специфична са всяка съответна държава членка. От 2017 г. насам от програмата са се възползвали над 550 проекта в 26 държави от ЕС.

Повече информация ще откриете тук.

Дата: 17.01.2020

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 2370