24.03.2020

Общият обем дарени средства (пари и материални ресурси) за предотвратяване разпространението на коронавируса в България от началото на обявеното извънредно положение са 5.3 млн. лева, съобщиха от Българския дарителски форум. Дарителите са компании, физически лица, фондации, които даряват директно на болници, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании.

94 процента от даренията са за купуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците в София и страната. Шест процента от даренията са за образователни нужди като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Общини, граждански организации, бизнес и самоорганизирали се инициативни групи действат динамично, за да създадат системи за подкрепа както за медиците, така и за различните групи хора, които имат нужда от специфична помощ. Голяма част от общините се подготвят за включване на доброволци за подпомагане на изолираните от противоепидемичните мерки хора, но така, че да бъде гарантирана сигурността както на доброволците, така и на нуждаещите се от помощ хора (Троян, Велико Търново, Велинград, Кюстендил, Попово, Сливен и мн. др.).

Граждански организации са включват в работа на терен (напр. Национална мрежа на здравните медиатори), пускат горещи телефонни линии за консултиране за конкретни битови нужди, но и за психологическа подкрепа (сдружение "Граждански инициативи" - Ловеч, Българска асоциация по психотерапия и мн. др.), виртуална здравна клиника е създадена за Банско.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно предоставят услуги - транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, координиране на кампании и др.
Огромен брой хора доброволстват, като координират дарителски кампаниии и организират цялата логистика за предоставянето на конкретна апаратура и консумативи за болници в София и страната (кампания #ЗаДоброто).

Изключителен е приносът и на медиите, които популяризират широко даренията и дарителите с имената им и така, освен да информират, провокират още по-голяма вълна от съпричастност.

Дата: 24.03.2020

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 668