26.03.2020

Председателят на комисията на ЕП по заетостта и социалните въпроси изисква координиран отговор на ЕС за борба с негативните икономически последици от кризата с коронавируса.

Предвид огромните предизвикателства, породени от пандемията COVID-19 върху европейските общества, икономики, пазари на труда и социални системи, Луция Дюриш Николсонова (ЕКР, Словакия), председател на комисията на ЕП по заетост и социални въпроси на Европейския парламент (EMPL), заявява: 

„Европейският съюз и неговите държави членки трябва да отговорят без колебание с извънредни мерки и да посрещнат безпрецедентните предизвикателства, пред които избухването на пандемията от COVID-19 постави нашите общества и икономики, пазари на труда и социални системи. 

Докато много сектори на икономиката и много от нашите граждани са изправени пред огромно нарастване на безработицата, загубата на работни места, намаляване на работното време и загубата на доходи, други сектори виждат големи предизвикателства да гарантират непрекъснатост, както и защитата и безопасността на своите работници. Някои сектори също могат да бъдат изложени на риск от недостиг на персонал предвид временните ограничения на движението на работниците. 

Трябва също така да направим анализ на некоординираните национални мерки, които засегнаха хората, които живеят в една и работят в друга държава членка, ситуация, която важи за 1,3 милиона уязвими трансгранични работници. Бих приветствала ясни насоки или препоръки от Европейската комисия, които да определят ясни критерии за държавите членки да предоставят социални помощи и компенсации за тези трансгранични работници, засегнати от пандемията от COVID-19. 

Особено важно е да подкрепяме родителите, които работят за нашите здравни системи и други важни услуги, като им помогнем да намерят решения за грижа за техните деца. Държавите членки заедно с работодателите, трябва да гарантират възможността, ако единият родител е медицински специалист, болногледач, член на въоръжените сили или полицията, то другият родител да има право да работи от дома или поне да работи на непълно работно време, за да може да поеме грижата за децата. 

Всички компании, засегнати от кризата с коронавируса, включително малките и средните предприятия, трябва да получат адекватна подкрепа. Трябва да се предприемат спешни мерки за подпомагане на цялата работна сила, включително хората на непостоянна работа, както и самонаетите лица. 

С оглед на тази безпрецедентна ситуация, ЕС и неговите държави членки трябва да си сътрудничат много по-ефективно, за да овладеят разпространението на коронавируса и да се борят заедно с негативните социално-икономически последици. Най-важните предимства на ЕС, като например свободното движение и единният пазар, могат да бъдат напълно защитени единствено ако успеем да защитим здравето и безопасността на всички наши граждани по еднакъв начин във всички държави членки“.

Дата: 26.03.2020

Източник: Европейски парламент

Прочетено: 7506