07.04.2020

Генетична медико-диагностична лаборатория "Геника" от днес ще изследва безплатно медицински специалисти от първа линия в битката срещу COVID 19. Използването на опростени работни протоколи за PCR диагностика, често води до издаване на фалшиво-отрицателни резултати, предупреждават от лабораторията. Към момента "Геника" предвижда безвъзмездно тестване на 200 здравни работници на месец, като жестът ще бъде насочен към медицинските екипи от държавните болници, които са на първа линия в борбата с коронавируса. В допълнение към това, лабораторията ще тества всички останали медицински специалисти на изключително преференциални цени. "Нашите фронтови здравни работници изпитват отчаяна нужда от тестове. Взехме решение да извършим безплатно изследване, като към момента разполагаме със седмичен финасов капацитет за изследване на 50 здравни специалиста. Капацитетът по отношение на база и човешки ресурс е по-висок и с радост ще приемем безвъзмездно да обработим допълнителни проби при предоставяне на безплатни реактиви. В този аспект приемаме всякакви дарителски инициативи, които да осигурят закупуването на реактиви за диагностика на SARS-CoV-2", заявяват от лабораторията. Лаборатория "Геника" вече 15 години извършва молекулярно-генетични изследвания, в това числои PCR диагностиката. Екипът от лабораторно звено COVID-19 е съставен от специалисти с дългогодишен стаж в РНК и ДНК вирусна диагностика и работи съгласно критериите на СЗО за референтни методи на детекция и приоритизация на пациенти, съмнителни за COVID 19. Доскоро лабораторията се въздържаше да се позиционира на търговския пазар с изследвания за COVID 19. Причината беше твърдата ѝ позиция, че изследванията трябва да бъдат поети от държавата и да се случват по строг алгоритъм, минимизиращ евентуални грешки, възникнали в резултат на различни опростени работни протоколи, използвани в част от неспециализираните лаборатории. След като стана ясно обаче, че държавните структури нямат капацитет, а бързите тестове превзеха страната, Лаборатория "Геника" реши да мобилизира своя ресурс, надявайки се да де своя принос за ограничаване на заболяването. От "Геника" предупреждават, че базовото прилагане на молекулярно-генетичните методи, в това число PCR диагностика, често води до издаване на фалшиво-отрицателни резултати.

Причините са няколко:

1. Използване на реактиви с практическа ниска чувствителност и специфичност, въпреки теоретично посочената висока такава.

2. Подбор на реактиви, които таргетират гени с висок мутационен индекс.

3. Липсващ контрол за наличие на количество биологичен материал. Обичайно не присъства в търговските реактиви за детекция на SARS-CoV-2. Редно е провеждане на допълнителни анализи.

4. Липсващ контрол за екстракция на РНК.

Обичайно не присъства в търговските реактиви за детекцияна SARS-CoV-2. Редно е провеждане на допълнителни анализи. "Това са само част от критериите, които не са известни на стандартните клинични лаборатории, които разчитат единствено на съдържанието на закупените търговски тестове. Затова извършването на PCR диагностика от профилирани лаборатории е ключово за акуратността на резултата. Всичко това е важно, когато нашата цел е получаване на резулати с медицинска стойност", подчертават от Лаборатория "Геника". "Ако нашата цел е просто бърз скрининг за COVID 19, е приемливо да се работи по опростени схеми,  с определен процент допустимост на фалшиво-отрицателни резултати", допълват от лабораторията. Всеки гражданин също може да си направи тест за COVID 19 в Лаборатория "Геника". Резултатите са готови в срок от 24 часа.

За допълнителна информация може да се свържете с лабораторията на телефон 0897 912 486. Проф. АлбенаТодорова

Дата: 07.04.2020

Източник: Actualno.com

Прочетено: 4494