08.04.2020

Предприемачът Красен Кюркчиев, собственик на „Фикосота“ (член на БСК), е готов със стратегия, която е посветена на това как кризата да не убие предприемачите и бизнеса.

„Това, което застигна нашата държава и света, е нещо много сурово и страшно. Прекалено рядко се случва. Затова трябва да се обединим. Време е да мислим за цялата държава, не само за нашите фирми и бизнеси. Не можем да сме тесногръди, трябва да оцелеем всички или поне да се опитаме." Това казва Красен Кюркчиев от корицата на новия брой на Forbes България и споделя своята идея за България на две скорости

 

Кризата COVID-19 разтърси страната ни, но животът продължава и трябва да се работи в посока,  в която да се минимизират максимално щетите. Естествено, най-важното е да запазим здравето на хората, но в същото време икономиката трябва продължи да се развива. Бизнесът трябва да намери варианти да функционира, да гледа напред и да си представя бъдещето.

Предприемачът Красен Кюркчиев, собственик на „Фикосота“ (член на БСК), е готов със стратегия, която е посветена на това как кризата да не убие предприемачите и бизнеса.

Стратегията за излизане от кризата е нещо, което обмисляхме дълго. Осъзнаваме, че е важно да защитим бизнеса си, но е по-важно да защитим града и държавата, каза Кюркчиев.

Планът, който той и неговият екип са изготвили се казва „България на две скорости” и предлага разделянето на хората в страната на две групи:

  • „Защитена“ – над 65 г. и хора с хронични заболявания
  • „Активна“ – млади и активни хора на възраст до 65 години.

В плана е заложено разделяне на смесените домакинства в различни жилища, пускането на отделни превозни средства в обществения транспорт за двете групи, регулиране на работното време на магазините или отваряне на различни медицински кабинети или входове в здравни заведения, с цел избягване на прекия контакт.

Стратегията предлага въвеждането на допълнителни мерки за сигурност на икономически активните граждани и за запазване на оперативността на фирмите с над 20 служители, сред които:

  • Индивидуален план за движение на хората на работното място, за да може да се проследят потенциално контактните лица 5 дни назад 
  • План за пълна дезинфекция и бързо отваряне на работните помещения и рестартиране на дейността.
  • Ограничаване и строго регламентиране на достъп на външни лица и транспортни средства – максимално ограничаване, само до определени територии, без контакт с персонала, с максимални защитни мерки, дезинфекция
  • Входен филтър и постоянен мониторинг на персонала
  • Максимално отделяне на потоците на хора и материални активи с цел ограничаване на контактите между групи хора – не само в работни процес, а и за пристигане на работното място и извозване
  • График за периодична дезинфекция на абсолютно всички помещения, съоръжения, инвентар
  • Задължителни предпазни маски за всички работещи на по-малко от 150 см.

 „България на две скорости” набира все повече съмишленици.

Споделили сме тази стратегия с няколко предприемачи, на чието мнение вярвам, те добавят някои неща. Вече сме готови да я представим съвсем официално. С властта – да, споделяли сме по най-високи нива и очаквам становището, каза Красен Кюркчиев.

 

Новият брой на Forbes https://bit.ly/39S8T6L отделя специално внимание на борбата на бизнеса срещу коронавируса: в него успешни предприемачи споделят как те се адаптират към предизвикателствата, породили се от пандемията с #COVID19

Дата: 08.04.2020

Източник: Forbes България

Прочетено: 4230