14.04.2020

Пандемията донесе промени и изпитания за всички ни, но като че ли в най-трудна ситуация се оказаха най-уязвимите хора  - възрастните, децата, бездомните и всички, които живеят под линията на бедността. 

Някои от тях получават единствената си дневна порция храна благодарение на Българска хранителна банка и мрежата й от партньорски организации.

Какво е хранително банкиране? 

Всъщност е почти като истинското банкиране, само че с храна. Хранителната банка събира, складира и раздава дарени хранителни продукти с кратък срок на годност, в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните на нуждаещи се.  В България Хранителната банка работи от 8 години целогодишно и дългосрочно, но сега, предвид необичайната ситуация за всички, има особена нужда от помощ, за да помогне на другите.

БХБ e дългогодишен партньор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН. Още през 2015 г. от Мрежата създават "Пътят на храната", а след това разработват  програмата "Отговорният избор - Излишна ли е излишната храна?".

Именно затова Българската мрежа, чийто член е и Българска стопанска камара, призовава компании и граждани да помогнат на най-уязвимите чрез хранително банкиране.
Ето как можете да се включите:

Компании:

  • Като предоставите дезинфектанти, предпазни средства (маски, ръкавици);
  • Като предоставите гориво и опаковъчни материали (кашони, фолио и т.н.) за доставки;
  • Като дарите ваучери за храна;
  • Като дарите храна – само ако сте регистриран оператор на храна, тъй като има задължителни стандарти
  • Като направите парично дарение
  • Индивидуални спомоществователи:
  • Като се включите като доброволци след отмяна на извънредното положение
  •  Като изпратите SMS на стойност 1 лв. с текст DMS HRANA на кратък номер 17777. За всеки 1 дарен лев Българска хранителна банка осигурява храна на стойност поне 4 лева. 

За информация може да се обръщате към Българска Хранителната Банка на contact@bgfoodbank.org или Българската Мрежа на Глобалния Договор на ООН на secretariat@unglobalcompact.bg

Българска хранителна банка работи за осигуряване на хранително подпомагане и намаляване на разхищаването на храна. БХБ предлага ефективно решение в борбата с глада и унищожаването на хранителни продукти като срещу 1 лев вложени финансови ресурси, организацията осигурява храна на стойност 4 лв. БХБ e надежден партньор на хранителния бизнес за оползотворяване на годна храна и предоставянето й в подкрепа на нуждаещи се хора.

Дата: 14.04.2020

Източник: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

Прочетено: 3289