03.08.2020

10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от COVID-19.

10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от COVID-19. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Павлина Филипова и Емил Абазов, представители на обединение „Бъдеще за туризма“.

„Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката“, поясни премиерът Борисов пред представителите от туристическото обединение. Министър-председателят отбеляза още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август. На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

От схемата няма да могат да се възползват екскурзоводите, за които към момента се подготвят отделни социални мерки.

Според представителя на туроператорите Емил Абазов помощта за този бранш е жизнено необходима и даде пример като възможност за подпомагане на сектора даването на три заплати на останал без работа екскурзовод, като бе направено за културните дейци.

Средствата по новата схема ще бъдат бързо разпределени по съкратени процедури, като ще се спестят около 2 месеца от времето за кандидатстване, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов. За кандидатстването няма да могат да бъдат ползвани финансови консултанти и посредници. Няма да има и утежняващи условия като изискване кандидатстващата компания да няма данъчни задължения или да не се е възползвала от схемата 60/40, която в туризма е и с допълнителна помощ от 290 лева на служител. Работим за удължаване на схемата за туристическия сектор до 1 май 2021 г., обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Предвидените 10 млн. са една малка част от нужните на бранша, за да продължи дейността си, подчерта вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. За оцеляване на компаниите в сектора са необходими близо 155 млн. лв., обясни тя. И допълни, че се обмислят и други възможности за еврофинансиране. Бизнесът е сред най-пострадалите от кризата и без пари от държавата ще има масови фалити, категорични са представители на сектора.

Дата: 03.08.2020

Източник: МС

Прочетено: 2163