04.08.2020

Европейската служба за интелектуална собственост на Европейския съюз инициира подкрепа за МСП чрез безплатни, персонализирани съвети от експерти по интелектуална собственост.

Европейската служба за интелектуална собственост на Европейския съюз (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) инициира подкрепа за МСП чрез безплатни, персонализирани съвети от експерти по интелектуална собственост.

Услугата е достъпна за всички МСП, регистрирани в ЕС. Тя може да бъде поискана чрез интернет страницата на EUIPO. Някои от най-често поставяните въпроси са:

  • Кои права на интелектуалната собственост – търговски марки, патенти, промишлен дизайн и др. са най-подходящи за конкретния случай/необходимост;
  • Подготовка на заявка за търговска марка, патент или промишлен дизайн;
  • Стратегия за осигуряване на приходи от права върху интелектуалната собственост.
  • Разрешаване на спорове.

Всяко МСП може да ползва само една безплатна консултация.

Към момента над 130 адвокатски кантори, специализирани в областта на интелектуалната собственост, са предоставили безплатно своите услуги.

Допълнителна информация за услугата и формулярите за заявка можете да намерите на https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/online-services/ip-support/how-it-works.

 

Някои други услуги, предлагани от EUIPO в подкрепа на МСП включват:

  • Обновени съществуващи инструменти и механизми, които трябва по-добре да отговорят на нуждите на МСП. Например това е т.нар. хъб „Идеи за бизнес“ (https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/online-services/ideas-powered-for-business),където МСП могат да намерят информация за това как да получат улеснен достъп до права и/или защита на интелектуалната собственост.
  • Ефективно решаване на спорове (Effective Dispute Resolution, EDR);
  • Електронно подаване на искане за регистрация на търговска марка (към момента услугата ще бъде достъпна до края на годината).

Дата: 04.08.2020

Източник: БСК

Прочетено: 1646