27.10.2020

Днес се открива встъпителната сесия на новия мандат на Европейския икономически и социален комитет - ЕИСК (2020-2025).

Пленарната сесия ще продължи три дни, до 29 октомври, а програмата предвижда обсъждане на редица ключови за ЕС теми, сред които: Годишната стратегия за устойчив растеж 2020, Икономическа политика на еврозоната 2020, Социалният диалог като важен стълб на икономическата устойчивост, Укрепване на гаранцията за младежта, Стратегия за правата на жертвите, Управление на разнообразието в държавите-членки на ЕС, Механизъм на Съюза за гражданска защита, Обновена програма за уменията, Борба със сексуално насилие онлайн над деца, Изменения на финансовия регламент за улесняване на икономическото възстановяване, Постигане на неутралност на климата и др.

Пленарната сесия ще приключи на 29 октомври, с дебат на тема „Възстановяване за бъдещето на Европа – ролята на ЕИСК“, в която ще участват председателят на Европейския парламент - Дейвид Мария Сасоли, президентът на Европейския съвет - Чарлз Михел, президентът на Европейската комисия - Урсула вон дер Лайен, и др.

Членовете на ЕИСК представляват двете страни на индустрията и социални групи по интереси от цяла Европа. Те се номинират от националните правителства и се назначават от Съвета на ЕС за подлежащ на подновяване 5-годишен срок. Броят на членовете по страни зависи от населението на страната. Членовете работят за ЕС независимо от правителствата на своите страни. Те заседават 9 пъти в годината. Становищата се приемат чрез гласуване с обикновено мнозинство.

България участва в работата на съвета с 12 свои представители, между които е и зам.-председателят на БСК Мария Минчева.

Дата: 27.10.2020

Източник: БСК

Прочетено: 1886