09.11.2020

Правителството отпусна 81 млн. лв. допълнително по две мерки срещу коронавируса на извънредно неприсъствено заседание.

Средствата се насочват по две основни направелния. Първото е към болниците, които са разкрили над 50 % COVID легла и за закупуването на антигенни бързи тестове. Тук ще отидат по-голям част от помощта - 65 млн. лв. Второто направление е за доболничина помощ. Тук от резервите на Здраваната каса са заделени допълнително 16 млн. за общопрактикуващите лекари и за разкриване на бързи COVID зони в поликлиниките.

По линия на бюджета правителството отпуска 15 млн. лв. за закупуване на бързи антигенни тестове. Други 50 млн. отиват за болниците, които осигруряват над 50% от леголвия си капацитет за пациенти с коронавирус.

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "Всичко това е в резултат от предприетата от нас следваща стъпка в резултат на плана, който следваме при повишаване на заболяваемостта над 300 на 100 000 души население".

От резерва на Здравната каса се насочват 6 млн. за разкриване на бързи COVID зони в поликлиниките и още 10 млн., с които ще се изплатят по 1000 лв. на джипитата, работещи в условията на епидемия.

Премиерът обясни, че целта на мерките е здравната система да има 100-процентна готовност да окаже помощ на всеки влошил се.

Бойко Борисов: "Вече имаме единен медицински протокол, в който хората, които се настаняват на домашно лечение, личните лекари и затова ги включихме и тях, затова дадохме на тях допълнително по 1000 лв., за да може целият потенциал на здравната система да бъде изправен срещу тази пандемия".

Премиерът се обърна и към министрите.

Бойко Борисов: "Сачева, Ангелов, Дончев, искам много добре да помислите, как да отличим тези, които вече са преминали болестта, те трябва да работят. Тези, които не са срещали вируса и са по-здрави, по-млади, за тях важат правилата за дистанцията, за маските и да се предпазят да не разпространяват. Те ряботат. На тях не трабва да им се пречи да работят".

Той обвини опозицията, че политизира епидемията.

Бойко Борисов: "Уважаеми господа от опозоцията. Вие не можете да ми говорите, че искам да купя избори като се грижа за хората. Защото години наред пак съм ги обичал, но фискаланата рамка е била по-важна за пътя на България. Затова съм го правил. Сега трябва да запазим хората. Плюс икономиката.

С промяна в Закона за личната помощ кабинетът заложи в бюджета за следващата година 214 млн. лв., с които се гарантира, че 80 000 деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент. Паралелно с това са заделени 85 млн. лв. за асистентска подкрепа.

Дата: 09.11.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 1472