16.12.2020

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.

Министър-председателят Борисов акцентира, че медиците имат още една ключова роля - помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

В хода на заседанието здравният министър Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация, при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.

„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че във всяко едно действие правителството се води от целта - да осигури всичко необходимо за адекватното и навременно лечение на пациентите и да подпомага работата на медицинските екипи.

Дата: 16.12.2020

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 4333