08.06.2021

Кампания "Работа в БГ туризма" се провежда във Варна. Целта е в началото на сезона хотелиерите и ресторантьорите да се срещнат с търсещите реализация в бранша и да попълнят свободните си работни позиции. Липсата на кадри в туризма е проблем от години. Често на работодателите се налага да наемат чужденци.

Над 3800 са свободните работни места, които ще бъдат предложени по време на кампанията. Интересът към инициативата до момента не е голям. Нови попълнения за своите състави търсят представители на два хотела от курортите "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена". Търсят се предимно бармани, сервитьори, хигиенисти и обслужващ персонал.

Проблем в туристическия сектор е липсата на квалифицирани кадри. Работодателите предлагат сезонна заетост, а работниците търсят дългосрочна работа. Трудности при договаряне между работодатели и работници се оказва и размерът на трудовото възнаграждение.

"Много трудно намираме хора - сервитьори, готвачи, камериерки. Тази извънредна обстановка, това едногодишно затваряне може би преориентира самите хора", коментира Невяна Димитрова, мениджър на хотели в курорта "Златни пясъци".

Националната кампания ще продължи до петък включително. Работници и работодатели могат да се срещнат от 10.00 до 14.00 часа на открито на пл. "Мусала" във Варна.

Дата: 08.06.2021

Източник: БНТ

Прочетено: 2391