27.09.2021

Нашите тирове вече могат да пътуват през половин Европа с едно устройство за таксуване

България се оказа сред отличниците в ЕС в тол таксуването. От 17 септември ние сме една една от 11-те държави, които са част от единната европейска система за плащане на пътни такси. Другите са Австрия, Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Полша, Унгария и Швейцария.

Още през далечната 2004 г. бе приета евродиректива, която предвижда всички системи за таксуване на превозните средства в ЕС да са оперативно съвместими, т.е. да станат част от единна мрежа. Сега това вече е реалност за 11 страни членки и за радост България една от тях (останалите още нямат техническа готовност). Идеята е да бъдат улеснени хилядите компании от транспортния сектор при плащането на пътните такси в различни държави.

Представете си голяма транспортна фирма, която превозва стоки из цяла Европа. Всеки ден десетки шофьори на тирове преминават през различни държави, а всяка от тях има различни система за събиране на пътните такси. По тази причина камионите са обзаведени с разни устройства (могат да достигнат цяла дузина), чрез които да бъдат разпознавани и таксувани в съответната страна.

Международните превозвачи в момента се сблъскват с над 100 различни такси и с огромна бюрокрация. Всеки камион трябва да е регистриран във всяка държава, през която пътува, а компанията превозвач трябва да сключи договори с голям брой партньори, които имат различни системи за фактуриране и плащане на тол таксите.

Точно тук идва ролята на ЕETS - универсалната система за събиране на пътни такси. Чрез нея транспортните фирми ще могат да плащат пътни такси из целия ЕС въз основа само на един абонаментен договор, с един доставчик на услуги и с едно бордово устройство, разпознаваемо навсякъде, обяснява Сиим Калас, бивш еврокомисар по транспорта, в коментар за ползите от евродирективата.

Заслугата за присъединяването на България към ЕETS е на "Интелигентни трафик системи" - фирмата, която е национален доставчик и основен партньор на Агенция "Пътна инфраструктура" в събирането на тол таксите. У нас тя е позната с услугата TollPass, която вече е надградена като TollPass EETS с международно приложение.

Услугата вече е активна на портала TollPass.bg. От нея могат да се възползват всички нови клиенти с нови договори, за нови превозни средства в съществуващи договори, както и след смяна на оборудване за клиенти със съществуващи договор, ползващи някой от досегашните варианти за автоматично тол таксуване на TollPass, обясняват от "Интелигентни трафик системи".

С TollPass EETS компанията доставчик предлага на българските транспортни компании сертифицирано бордово устройство от последно поколение, което не само отчита пътните такси в различни държави, но позволява онлайн сключване и управление на договори, отчети за всички тол транзакции в България и Европа, лесно активиране и изключване на отделни държави и тол области, дори възстановяване на ДДС и акцизи от европейски държави.

Универсалното бордово устройство си име TollPass EUROBOX. То си "говори" с всичките национални тол системи, които вече са част от единната европейска мрежа, както със системите за таксуване на трафика през германските тунели Warnow и Herren и белгийския Liefkenshoek, посочват от "Интелигентни трафик системи".

Как става?

Общата европейска система може да работи с три основни технологии за плащане на таксите:

DSRC (Dedicated Short-Range Communications), е метод за обмен на информация чрез микровълново предаване на данни.

GNSS (General Navigation Satellite Systems) определя положението на превозното средство от сателитната мрежа.

И двете решения изискват използването на OBU – бордово устройство като TollPass EUROBOX. Монтиран в камиона, уредът автоматично изчислява таксата.

Освен това и трети метод за плащане на пътни такси, без да е необходимо монтиране на специално устройство на борда – това е , който използва ANPR, система за автоматично разпознаване на регистрационни номера. Освен за тол таксуване тази технология често се използва за борба с контрабандата на акцизни стоки или за събиране на доказателства за нарушения на скоростта.

Всички печелят

Системата EETS ще улесни значително работата и на превозвачите, и на фирмите и звената, които стопанисват платените пътища и имат ангажименти към събирането на таксите.

Освен транспортните компании, т.е. участниците в движението, две други групи организации са важни в системата EETS. Първата група са държавни органи - като българската АПИ и подизпълнители, действащи от тяхно име (доставчици на услуги)) – фирми, които разполагат с техническа, финансова и организационна обезпеченост.

От друга страна, за превозвачите е най-добре да имат само един партньор, за да намалят драстично времето, необходимо за всички формалности, и да съкратят оперативните си разходи . Тук е ключовата роля на доставчика на EETS – фирмата, избрана за посредник, който канализира целия поток от информация и пари.

Дата: 27.09.2021

Източник: в. Сега

Прочетено: 1160