11.05.2022

Решението трябва да влезе в сила на 16 май.

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз се надява това да бъде "голяма крачка напред в нормализирането на въздушния транспорт"

Носенето на маски за лице на летищата и по време на полети на територията на Европа "вече не се препоръчва", обяви Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Обявеното от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) и ECDC решение трябва да влезе в сила на 16 май.

EASA заяви, че се надява с това да се отбележи "голяма крачка напред в нормализирането на въздушния транспорт".

И двата органа предупреждават пътниците, че въпреки отмяната на правилото, маските за лице остават "една от най-добрите защити" срещу Ковид-19.

Уязвимите пътници ще трябва да продължат да носят маска, а хората ще бъдат помолени да спазват социална дистанция в закритите помещения, съобщи Скай Нюз (Sky News).

Летищните оператори обаче са посъветвани да не налагат никакви мерки за дистанциране, ако има вероятност те да доведат до затруднения, заяви директорът на ECDC Андреа Амон.

След като отпадне изискването на EASA и ECDC, отделните авиокомпании ще имат правото да прилагат свои собствени изисквания, уточнява изданието.

На авиокомпаниите беше казано да насърчават пътниците да използват маски при полети до или от дестинации, където все още се прилага задължителното носене на маски в обществения транспорт.

Те бяха посъветвани също така да поддържат в готовност системи за събиране на информация за местоположението на пътниците, в случай че такава бъде необходима в бъдеще, например ако се появи "нов повод на безпокойство".

"От следващата седмица маските за лице вече няма да са задължителни при пътуване със самолет, което в общи линии съответства на променящите се изисквания на националните органи в Европа за обществени транспорт", заяви изпълнителният директор на EASA Патрик Ки.

"За всички нас е облекчение, че най-накрая достигаме етап от пандемията, в който можем да започнем да облекчаваме мерките за здравна безопасност."

Италия, Франция, България и други европейски държави облекчават или прекратяват много от Ковид мерките си, а редица американски авиокомпании вече са премахнали изискването за носене на маска по време на полет.

Дата: 11.05.2022

Източник: "Дарик"

Прочетено: 381