19.05.2022

Вчера държавите-членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в секторите на здравеопазването и социалните грижи и оказването на помощ по домовете, а в условията на пандемия — и в сектори, в които има огнища на болестта при дейности с доказан риск от инфекция, и подкрепиха актуализирането на списъка на ЕС на професионалните заболявания.

Вчерашното споразумение е важна стъпка за изпълнение на Стратегическата рамка на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд за периода 2021—2027, приета от Европейската комисия през юни 2021 г., в която Комисията обяви, че ще актуализира Препоръката на Комисията относно професионалните заболявания, за да включи COVID-19 до края на тази година.

В рамката са определени ключовите действия на равнище ЕС с цел подобряване на здравословните и безопасни условия на труд на работниците в идните години. Една от нейните ключови междусекторни цели е повишаването на подготвеността за всякакви евентуални бъдещи здравни кризи. Това предполага, също така, засилване на подкрепата за работниците по време на евентуални бъдещи вълни от COVID-19.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Дата: 19.05.2022

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 1182