29.06.2022

Kaufland стана марка №1 за 2022 година, като компанията и участващите й собствени марки събраха най-голям процент от гласовете на българския потребител 

Две първи места в тазгодишното издание на класацията – в категориите Собствени марки: SOpharmacy и K-Classic, Kaufland и Собствени марки – храни и напитки: Майонеза Краси и Родна Стряха, Lidl

Близо 45 000 души подкрепиха предпочитаните от тях брандове в единствената потребителска класация у нас „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” за 2022 г., като в първия етап гласоподавателите бяха близо 10 000, във втория – над 20 000, а в третия финален кръг гласувалите са близо 14 000. Резултатите и точния брой гласове, дадени за всеки бранд в последния кръг, можете да видите тук

Част от марките тази година стигнаха до последния кръг в повече от една категория. Kaufland и участващите собствени марки на търговската верига събраха най-много потребителски гласове в 14-тия сезон на класацията. Kaufland е Търговска верига №1 у нас, както и Любимият международен работодател в България за поредна година и в двете категории. K-Classic на Kaufland е на първо място в раздел Собствени марки, където си поделя първото място с фармацевтичния бранд SОpharmacy. Две марки с еднакъв брой гласове – прецедент, който се случва за втори път в 14-годишната история на потребителската класацията. Компанията е финалист и в раздел Иновативни марки. Част от собствените брандове на Kaufland са в ТОП 3 на най-предпочитаните брандове и в други категории – на марките Kuniboo и bevola® потребителите отредиха съответно второ и трето място в раздел Бебешки и детски продукти, а Лютеница Брей! грабна приз в категория Майонези, лютеници и сосове. K-Classic е финалист в разделите Собствени марки и Минерална и бутилирана вода, а bevola® е сред предпочитаните брандове в раздел Козметика.  

Категоричен лидер в категория Заведения, за 12-та поредна година е HAPPY BAR&GRILL. Веригата е бранд №1 и в раздел Доставка на храна, и спечели първите места в още няколко сектора - Българска марка – храни, Любим български работодател и Иновативни марки - храни и напитки, като в последните три категории компанията е предпочитана от българските потребители в шест поредни издания на класацията. SDI Застрахователен брокер e компания №1 в раздел Застрахователни брокери за пета поредна година, като грабна първото място и в категория Българска марка. Компанията е финалист в още няколко сектора - Любим работодател - БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ и Финансови институции. Една от най-емблематичните български марки - Краси за осма поредна година доказа лидерските си позиции и трайните симпатии на българския потребител, който отново избра Майонеза и сосове Краси за марка №1 в категория Майонези, лютеници и сосове. Обичаният продукт е първенец и в категория Собствени марки – храни и напитки, където си поделя първото място с Родна Стряха на Lidl. Любимата майонеза на българите е финалист и в категория Българска марка – храни, и е в ТОП 5 на брандовете, събрали най-много гласове в тазгодишното издание на ЛЮБИМИТЕ МАРКИ.  

За поредна година Lidl спечели редица призове, марката Родна стряха на Lidl е бранд №1 в раздел Собствени марки - храни и напитки (разделяйки си първото място с Майонеза Краси) и е сред най-силно развитите и предпочитани собствени марки на българския потребител. Компанията е финалист в категория Търговски вериги и един от най-любимите международни работодатели у нас. BOSCH за трета поредна година е фаворит в раздел Бяла и черна техника и бранд №1 в категория Иновативни марки. Hewlett Packard Enterprise Company отново отнесе конкуренцията в сектор IT компании и софтуерни продукти и е в ТОП 3 на предпочитаните международни работодатели. Кисело мляко БИЛЛА грабна първото място в раздел Млечни продукти, а част от собствените марки на търговската верига са финалисти в редица други категории: BILLA Градини е в ТОП 3 на Собствени марки - храни и напитки и Иновативни марки - храни и напитки, Минерална вода BILLA – в Минерална и бутилирана вода, а Българска ферма на BILLA е сред предпочитаните Собствени марки. Веригата е финалист в сектор Търговски вериги, а www.kulinarium.bg – BILLA Кулинариум е сред най-посещаваните Уеб портали и електронна търговия.  

Победител в категория Високоалкохолни напитки е Glenfiddich, следван от уиски Tullamore D.E.W. и уиски Grant's. Първенец във Вино и винарски изби тази година е Винарска изба „Едоардо Миролио”, а в ТОП 3 се нареждат още Katarzyna Estate и FUN WINE®. Любимата Минерална и бутилирана вода на българския потребител отново е White water - Бялата вода. За седма поредна година предпочитаното Кафе и топли напитки е Spetema coffee, а финалисти са Tchibo и Baristo. Spetema тази година е избран и за бранд №1 в категория Българска марка – напитки. За пета поредна година Ядки Детелина станаха първенец в раздел Ядки и снакс, следвани от Соленки и гризини SaLza и Ядки Елит. Вафла Чудо тази година спечели надпреварата в категория Захарни изделия, а в ТОП 3 са още Сладки времена и Sweet plus. А в Захарни изделия - бонбони безспорен фаворит в пет поредни издания на класацията са любимите Лукчетата, следвани от Лимонови резанки и Амфора. В категория Месни продукти за поредна година бранд №1 е Деликатес Житница (който е и финалист в Българска марка - храни), а в ТОП 3 се нареждат още Месни продукти „Българска ферма” и МЕСКО Петрич. В раздел Веган и био продукти, и супер храни първото място тази година спечели Dr. Keskin - био овесени ядки, следван от Nature Box и Едоардо Миролио - серия био вина. Друг продукт от серията на Dr. Keskin - протеинови тарали са финалист в категория Иновативни марки – храни и напитки. Syoss е бранд №1 в раздел Козметика, а финалисти са марките bevola® и Bio-Oil. В категория Дермо и медицинска козметика тази година победител е Revalid, следван от Alpecin и NUXE. Брандът Mustela за трета поредна година е победител в категория Бебешки и детски продукти

В ТОП 3 на предпочитаните брандовете в сектор Бяла и черна техника се класират MIELE и ТЕКА, а в Уеб портали и електронна търговия най-много потребителски гласове тази година събра broshura.bg, следван от ardes.bg. За поредна година в раздел Електронни медии фаворит е nova.bg, а финалисти - vesti.bg и dariknews.bg. За шеста поредна година най-гледаната Телевизия у нас е NOVA, а след нея гласоподавателите наредиха National Geographic Channel и KINO NOVA. Потребителите избраха за девети път А1 за бранд №1 в сектор Телекомуникации и интернет, а финалисти тази година са Yettel и Bulsatcom.

В категория Застрахователни компании първенството за четвърта поредна година държи ЗАД Армеец, а финалисти са Групама Застраховане и Булстрад. В раздел Застрахователни брокери сред предпочитаните от българския потребител компании тази година се нареждат МУСАЛА ИНШУРЪНС БРОКЕР (с малка разлика от първото място), както и I&G Brokers. В дебютната за тази година категория Застрахователни продукти безспорен лидер е ХЕТТРИК – продукт на Мусала Иншурънс Брокер и Булстрад, а в ТОП 3 се нареждат още Комфорт за дома на ДЗИ и Алианц Онко Грижа на Алианц.

Сред най-предпочитаните компании в раздел Българска марка са „Винпром” АД Велико Търново и Credissimo. В категория Българска марка – напитки финалисти са Джин „Старопрестолен” и Водка "Shock" Red/ Blue. А в сектор Витамини и хранителни добавки първото място отново печелят Витамини Doppelherz, следвани от BioGaia® и Витамини SOpharmacy. Bronchostop е победител в раздел Лекарствени продукти, а финалисти са Милгамма и ГелоМиртол. Fibank за поредна година държи лидерството в сектор Финансови институции, а в ТОП 3 се нарежда и Групама Застраховане. Лидер в категория ФинТех компании е Credissimo, следван от NEXO и Профи Кредит.

В раздел IT компании и софтуерни продукти в ТОП 3 влизат още Софтуер Груп и avtoikonom.bg. В особено оспорваната категория Любим работодател – БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ (след Happy Bar&Grill) се нареждат SDI Застрахователен брокер и ЗАД Армеец. А финалисти в Любим работодател – МЕЖДУНАРОДНА КОМПАНИЯ са Lidl и Hewlett Packard Enterprise Company. Сред най-ИНОВАТИВНИ МАРКИ (след BOSCH) потребителите са посочили Kaufland и SoftUni. SOpharmacy е победител в раздел Собствени марки (поделяйки си първото място с K-Classic на Kaufland), а финалисти в сектор Доставка на храна са glovo.bg и takeaway.com. Persil е бранд №1 в категория Перилни и почистващи препарати, следван от Perwoll и Medix. Надпреварата в Аптеки и аптечни вериги за поредна година спечели Sоpharmacy, следвани от АПТЕКИ 36.6 | 366.BG и Аптеки Запад. А в Интериор и обзавеждане тази година първенец стана бранда MIELE, а финалисти са ТЕКА и ВИТ - Борсата за матраци. SoftUni спечели първото място в новооткритата категория Образование, а в ТОП 3 потребителите наредиха още СУ „Климент Охридски” и Технически университет София. 

Тази година за четвърти път ще бъдат връчени и призове за бранд мениджърите, маркетинг мениджърите и комуникаторите, развили и наложили марката сред потребителите – тези, които са допринесли с креативност, иновативна стратегия и адекватен комуникационен план за силното присъствие на продукта/услугата и емоционалната му връзкас потребителите. Това са специалистите, стоящи зад всяко послание, слоган, статия, постове в социалните мрежи, които разбират потребностите на своите последователи и денонощно са близо до тях.

Официалната церемония за награждаването на „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” и бранд мениджърите ще се състои на 5 юли 2022 г., от 19:30 часа в Гранд хотел Астория. 

-------------------------------------------------------------

Всяка година в класацията „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” взимат участие между 30 000 и 40 000 потребители. Инициативата е израз на потребителските предпочитания към дадени брандове в различни отрасли. И не просто на предпочитанията, а на една истинска емоционална привързаност към конкретни марки, които ако изчезнат биха ни липсвали. Любимите ни марки се избират единствено чрез гласуване от страна на крайните потребители.

Дата: 29.06.2022

Източник: businesslady.eu

Прочетено: 533