02.11.2022

„Солвей Соди“ изпълнява проект „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ за всички деца в Девня, на възраст от 6 до 9 години (предучилищни групи в детската градина и училища + 1, 2 и 3-ти клас), в партньорство с „Агрополихим“ и „Девня Цимент“, с подкрепата на Община Девня, РУО - Варна, СУ „Васил Левски“ и ДГ „Незабравка“ в Девня. В проекта ще бъдат обхванати общо около 200 деца.

„БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ е здравнообразователна програма, насочена специално към деца от 6 до 9 години и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност.

Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома, и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено в случай на спешност. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици.

По време на обучението всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават по забавен и интересен начин животоспасяващи уроци и така от знанията на едно дете се ползват още поне 6 души в обществото!

„Стартирахме „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ в България през април 2021 г. с помощта на Световната Организация по Инсулт. Успяхме да се включим в инициативата "Училища за здраве" на Световната здравна организация и ЮНЕСКО, и получихме незаменимата подкрепа от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Българско дружество по неврология. За 1 година влязохме в 97 училища и детски градини, работихме с над 250 преподаватели и обучихме над 1900 деца и техните семейства - още над 11 000 възрастни“, разказва Елица Хадживълчева - национален координатор на програмата.  

Facebook и YouTube

Дата: 02.11.2022

Източник: БСК

Прочетено: 670