14.12.2022

Днес в Брюксел се провежда първата среща на върха ЕС-АСЕАН. BusinessEurope призовава за възобновяване и приключване на преговорите с отделните държави от АСЕАН.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Й. Байрер заяви:

„Индо-тихоокеанският регион става все по-важен от геостратегическа и икономическа гледна точка. Европейският съюз трябва да засили усилията си за преодоляване на текущите преговори с Индонезия и за съживяване на преговорите с Малайзия, Филипините и Тайланд. Тъй като прилагането на подход от регион към регион не е опция в момента, търговските споразумения с отделни държави от АСЕАН са най-добрият ни шанс за хармонизиране на правилата и насърчаване на по-нататъшна пазарна интеграция, надграждайки споразуменията, които вече сме сключили със Сингапур и Виетнам.”

Тъй като Европейският съюз обмисля възобновяване или ускоряване на преговорите с държавите от АСЕАН, трябва да се даде приоритет на държави, които са ангажирани с постигането на амбициозен резултат в рамките на разумен период от време, включително относно търговията и устойчивото развитие, и отключването на значителни икономически възможности.

Дата: 14.12.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1570