24.02.2023

Съвместно изявление на европейската индустрия относно Акта на ЕС за изкуствения интелект

Ние, долуподписаните организации, следим работата на европейските институции по изкуствения интелект, подкрепяйки първоначалното намерение на Европейската комисия за базиран на риска подход към изкуствения интелект (ИИ).

ИИ ще представлява ключова технология за икономическото развитие на ЕС и интеграцията му в индустриалните процеси е приоритет на ЕС и страните-членки. Актът за ИИ има възможността да определи първата по рода си законодателна рамка за ИИ и да формира как се развива и прилага ИИ в Европа.

До момента Европейският парламент (ЕП) е предложил много важни изменения на оригиналните предложения и ние приветстваме конструктивния дух, който преобладаваше по време на преговорите върху проекта на доклад. В същото време оставаме загрижени от вероятността за значително отклоняване от оригиналното предложение и цели на Акта за ИИ да установи основан на риска подход към ИИ, който насърчава иновациите и внедряването в Европа. По-конкретно, призоваваме Европейския парламент да гарантира, че всякакви възможни нови изисквания и поправки на Акта са въведени като се взема предвид тяхната техническа приложимост, въздействие върху регулаторната сигурност и способността на разработчиците, внедрителите и потребителите на ИИ да се съобразят с тях. Тъй като докладчиците и докладчиците в сянка работят за финализирането на компромисен текст по формирането на позиция на ЕП, силно ги призоваваме да вземат предвид следните ключови принципи и да си дадат повече време за обсъждане, за да гарантират, че Актът за ИИ:

  • Поддържа основания на риск подход на оригиналното предложение и дефинира „висок риск“ по начин, който го отразява;
  • Разпределя отговорността правилно по веригата на стойност и позволява договорна свобода;
  • Включва в Анекс III само случаи на ползване, които наистина са високорискови;
  • Използва дефиниция за ИИ, която е призната от индустрията, която е в съответствие с работата на ОИСР и която не включва инструменти без ИИ;
  • Създава регулаторна сигурност за извънтериториално приложение на обхвата и ефекта на Акта върху международните партньори на ЕС;
  • Гарантира, че Актът не се припокрива и не създава противоречащи си задължения със съществуващо законодателство;
  • Избягва несигурността за последващи инвестиции, търговия и иновации.

Нашите организации представляват дизайнери, разработчици, внедрители и потребители на ИИ в Европа и извън Европа. Силно препоръчваме ЕП да се съгласи на позиция, която признава значението на ИИ за икономическото и общественото развитие и дава възможност на ЕС да впрегне възможностите, които ИИ създава, като в същото време защитава фундаменталните права в ЕС.

Актът за ИИ е възможност от огромно значение за Европа да води развитието на законодателна рамка, която подкрепя иновациите и поставя ЕС като глобален лидер по отношение на сигурен и надежден ИИ. Призоваваме ЕП да отдели нужното време да финализира проект на доклад, който подкрепя иновациите и внедряването на ИИ в Европа.

Подписали изявлението:

ACEA – Европейска асоциация на производителите на автомобили
AFNUM – Френският алианс на цифровите индустрии
BSA | Софтуерният алианс
BusinessEurope – Конфедерацията на европейския бизнес
CECIMO – Европейска асоциация на машиностроителната индустрия и свързаните с нея производствени технологии
Еврокомерс
Euralarm
EGMF – Европейска федерация за градински машини
ИНФОБАЛТ Литва
Застраховка Европа
ITI – Индустриален съвет на информационните технологии
LIKTA – Латвийска асоциация за информационни и комуникационни технологии
MedTech Европа
SEPE – Федерация на гръцките ИКТ предприятия

Дата: 24.02.2023

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 941