24.03.2020

До

Г-н Е. Караниколов

МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА

 

Г-н Р. Радев

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

АПВБ през изминалата 2019 година осигури заетост на повече от 1800 души на трудов договор, производството на близо 850 хиляди броя класически и EPAC велосипеди и износ на близо 800 хиляди броя за повече от EUR 292 милиона. На основание на поръчките за 2020 година, преди въвеждане на извънредното положение можехме да очакваме поне същите числа за заетост, производство и износ.

След въвеждане на извънредното положение заради COVID-19 и развитието на ситуацията в другите държави, положението при нас в този конкурентноспособен и експортно ориентиран сектор е:

  1. Членовете на АВРВ продължаваме в ограничен мащаб производството на велосипеди, като вземат препоръчани от българската държава лични защитни мерки (маски, ръкавици, дезинфекция, почивки за свеж въздух, намален брой служители). На един от нашите водещи производители вече беше извършена подробна физическа проверка за това от компетентния държавен орган. Производството ни ще продължи до първата седмица на април – най-късно до края на април 2020г. след това планираме да пренесем годишната платена отпуска (която обикновено е през август) май за всички наши работници, за да не съкращаваме работна ръка и за приспособяване.
  2. Вече натрупахме 60 дни забавяне от първоначалните графици, включително заради ситуацията извън България. Изправени сме пред следните трудности:

 

2.1         Недостиг на оборотни средства поради ве1е натрупаното силно забавяне на плащания с 60-90 дни повече от разрешеното от банковите кредитни условия. Става дума за около 50 милиона евро недостиг на оборотни средства за вси1ки наши членове за тримесечен период заради карантината.

2.2         Двупосочно забавяне на транспорта – доставки на части и компоненти до и велосипеди от България;

2.3         Очакваме възстановяване на ДДС от НАП за вече извършен износ в размер на общо 10 милиона лева до края на март. Всякакво закъснение тук допълнително ще изостри социалния риск.

  1. Липсата на редовна/достоверна и пълна информация за мерките, предприети и планирани за следващите месеци от български и от държавите-членки на ЕС и ЕК, свързани пряко/косвено с COVID-19 форс мажора и/или с цел подпомагане на индустрията. Без такава информация и изброените трудности, вероятно ще се наложи спиране на производството ни в края на април, годишната платена отпуска през май, след което от юни 2020 г. трудно бихме могли да се справим със собствените си сили и средства. Поради сезонността на нашето производство това ще означава приключване на 2020 г. за нас и изчерпване на нашите собствени сили и средства за решаването на възможните социални проблеми.

Подкрепяйки изцяло професионалните медицински мерки за защита на здравето, ние разчитаме на активен и пълноценен диалог с вас както на национално ниво, така и в рамките на ЕС. Очакваме съвместно да търсим решение острите социални и и други проблеми след юни 2020 в този сектор.

 

С УВАЖЕНИЕ,

Дарина Тодорова

Председател на АПВБ


ОТНОСНО: Извънредното положение заради COVID-19 и производството на велосипеди в България
Добави мнение