Прочетено: 277

Ръстът на доходите, предвиден в бюджета, е недостатъчен, според синдикатите. Работодателите пък не виждат предложения за реформи. Ако бъде гласувано, след август държавата ще увеличи заплатите в администрацията, но не за всички. Ръстът на пенсиите е от 1 юли.

Очакват се обаче по-високи разходи за газ заради връщане на ставката на ДДС от 9 на 20 на сто. Регулаторът предвижда и поскъпване на тока, а последните данни са, че над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си нужди.

"Не е заложено увеличение на минималната работна заплата, а тя се отразява и върху всички останали заплати и това няма как да не ни притеснява", казва Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". 10 на сто ръст на заетите в обществения сектор също не стигат, според профсъюзите: "Това е само за тези, които не са получили предходната година т.е. при тях има натрупана инфлация поне 20%", казва Григорова.

Бизнесът иска пари да се дават срещу резултати:

"Дори тези, които им се увеличава с 10%, то да не се увеличава заради това, че миналата година не са получили, а заради това, че са постигнали параметри на подобряване на ефективност", обясни Щерьо Ножаров от БСК.

И още - връщането на ДДС на 20 на сто за газа ще засегне предприятията на синьо гориво, но в момента цената на суровината е ниска.

"Самите предприятия предприеха редица мерки за разнообразяване на енергийните си източници, така че крайният ефект няма да бъде толкова негативен", смята Ножаров. А освен това, общественият доставчик Булгаргаз вече заяви поевтиняване на синьото гориво с над 11 на сто за юли.