Прочетено: 242

bTV, 29.06.2023 г.

Според допусканията на финансовото министерство, минималната заплата ще бъде 935 лева догодина и 1030 лева през 2025 г. Размерите са записани в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която беше публикувана заедно с проекта на бюджет за тази година.

Те не са окончателни, тъй като се изчакват данни на националната статистика за средната работна заплата. От тях ще зависи колко точно ще е минималната. До 1 септември трябва да се определи размерът ѝ за догодина по формулата, която предходния парламент прие в края на своя живот.

Бизнесът изпрати писмо до премиера и социалния министър с искане тази формула да се променена спешно, преди 1 септември.

Минималната заплата за догодина трябва да е 50% от средната брутна за определен период. Окончателните данни на статистиката за този период ще са ясни в последния момент - средата на август. До 1 септември размерът на заплатата трябва да е определен. Синдикатите допускат той да е малко по-висок от прогнозата на финансовото министерство. "Нашите очаквания са в диапазон 940-950 лева размер на работната заплата от 1 януари 2024 г.", каза Вили Иванова от КНСБ.

В писмо до властта бизнесът настоява за спешна промяна на формулата за определяне на бъдещата минимална заплата. Казват, че в сегашния ѝ вид тя не отговаря на европейска директива, обезсмисля социалния диалог и заплашва стабилността на българската икономика. 

"Ние изпратихме официален сигнал до ЕК, официален сигнал до Международната организация на труда, от там очакваме някакви действия", заяви Мария Минчева - зам.-председател на БСК.

За bTV от социалното министерство коментираха, че са готови за среща по поставените от бизнеса проблеми.

"За работодателите всяко увеличение на МРЗ е трагично, дори и за 2 лева да говорим, работодателите ще намерят аргумент да не се увеличи", добави Иванова.

"Тук не е спорът за конкретно число, а е въпрос на принципи и икономическа целесъобразност как да се решават тези въпроси", каза Минчева.

По спорната формула трябва да се определя размерът на заплатата от догодина нататък. За тазгодишната важат старите правила, по които кабинетът не предлага увеличение.

Вижте какво казаха в студиото на bTV вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и зам.-председателят на БСК Мария Минчева.