Европейската комисия (ЕК) провежда консултация със заинтересованите страни във връзка с инициативата за облекчаване на изискванията за докладване от страна на предприятията. Можете да се включите в консултацията до 28 ноември ТУК.

ЕК стартира инициатива „Рационализиране на изискванията за докладване“, насочена към облекчаване на изискванията за докладване от страна на предприятията (и особено МСП) за всяка от тематичните области относно околната среда, цифровите технологии и икономиката. Целта на ЕК е тази тежест да се намали с 25%, без да се подкопават съответните цели на политиката.

В Пакета от мерки за подпомагане на МСП, приет на 12 септември 2023 г. (COM(2023) 535 final), бяха очертани следващите стъпки към постигането на тази цел. Те включват набелязването на приоритетни области, в които изискванията за докладване да бъдат рационализирани, както и изготвянето на конкретни планове за рационализация от службите на ЕК за 2024 г.

Повече информация за плановете на ЕК в това отношение може да намерите в Анекс II на Годишната работна програма на ЕК за 2024 г., публикувана на 17 октомври 2023 г. тук.


Консултация на ЕК относно изискванията за докладване от страна на предприятията
Добави мнение