12.04.2013

Активизиране на бизнес контактите между България и Македония и натиск върху правителствата за ускорено изграждане на трансграничната инфраструктура бяха акцент в разговора между ръководствата на Българската стопанска камара и Македонско-българската стопанска камара (МБСК), проведени днес, 11 април 2013 г., в БСК.

От страна на МБСК в срещата участваха новоизбраният председател на камарата Зоре Темелковски, изпълнителният директор Виолета Ангелковска, председателят на УС и генерален директор на фипма „ADING” Николай Василев и ръководителят на Македонската служба за инвестиции Ана Стойкова. БСК беше представена от Божидар Данев – изпълнителен председател, и Веселин Илиев – главен директор „Външноикономическо сътрудничество”.

Македонските гости изразиха очакване члез дългогодишния си опит БСК да съдейства на МБСК за изграждането на организационния й капацитет, както и да предостави добри практики и информация относно работата по европейски проекти. „За нас, като бъдещи членове на ЕС, е много важно да се поучим от опита, вкл. от грешките и проблемите на българските си партньори, така че да не ги повтаряме и да бъдем по-успешни при усвояването на европейските средства”, сподели г-н Темелковски.

От своя страна, Божидар Данев изрази подкрепата на БСК за македонското членство в ЕС, което според него ще допринесе за улесняването и развитието на бизнес контактите между двете страни. „Не трябва да се заблуждаваме и да си градим изкуствено самочувствие – и България, и Македония са твърде малки държави, малки икономики, които не представляват сериозен интерес за икономическите лидери в ЕС. Ето защо, необходимо е съседските ни отношения да се развиват в посока на взаимна подкрепа и защита на общите ни икономически интереси в Европа”, категоричен беше Божидар Данев.

Участниците в срещата поставиха основен акцент в разговора върху необходимостта от осъществяване на съвместен натиск върху правителствата на България и Македония за ускорено изграждане на общата инфраструктура, чието лошо качество към момента е сериозна пречка пред интензифициране на икономическите връзки между двете страни.

Значителна част от разговора беше посветена и на процедурите по изпълнение на европейски проекти. Представителите на БСК споделиха впечатления от досегашния опит на камарата в тази област, като беше подчертано, че твърде утежнените от страна на българската администрация изисквания по отчетност на европроектите често превръща усвояването на европейски средства по-скоро в бреме и допълнителен разход на време, средства и персонал, отколкото в полза за бизнеса. Беше изтъкнато, че през последните 5-10 години БСК е изпълнила повече от 100 проекта с външно финансиране, като само към настоящия момент в ход на изпълнение са около 10 проекта. За този период камарата е изградила сериозен потенциал за изпълнение на проекти – факт, към който македонските гости проявиха сериозен интерес и желание за обмяна на опит.

Дата: 12.04.2013

Източник: БСК

Прочетено: 3534