01.04.2013

Общият брой на търговците на дребно, които продават електрическа енергия на крайните потребители у нас се е увеличил от 8 през 2006 г. - до 45 през 2011 г., показва анализ на Евростат за електроенергийните пазари.

По този показател най-значителен брой търговци на еленергия на дребно е отчетен в Германия - приблизително около 1000. Следват Чехия - 356, Италия - 347, Испания - 188, Австрия - 155.

В съседна Румъния има около 60 търговци на дребно на електрическа енергия, в Сърбия - 6, Македония - 9. Най-голям е броят на този вид търговци в съседна Турция - 647. Пазари, където е регистрирана само една фирма, която се занимава с подобна търговия, са в Кипър,
Малта и Латвия.

В анализа на Евростат се уточнява, че понятието "търговец на дребно" на електрическа енергия се отчита, когато съответното лице или фирма участват в търговска сделка с най-малко 5 на сто от общото национално потребление на електроенергия в съответната страна.

У нас ДКЕВР определя правилата за търговия с електрическа енергия от 2010 г. като регламентира почасова търговия по всички сделки, организира пазара чрез балансиращи групи и използва източниците на балансираща енергия на пазарен принцип.

Според европейските директиви потребителите в ЕС са свободни да избират своя доставчик на газ или електричество от юли 2007 г., когато ЕК либерализира енергийните пазари и стартира Третия законодателен пакет.

Правилата на конкуренцията ще са в основата на развитието на енергийния пазар, отчита Евростат. Амбициозната програма е до 2014 г. да се изработи Проект за изграждане на отворен, интегриран и конкурентен енергиен пазар в ЕС.

 

Дата: 01.04.2013

Източник: БТВ

Прочетено: 2204