02.04.2014

Ние, членовете на Българската асоциация „Природен газ”, от години търсим партньорството на ДКЕВР, за да подобрим качеството и да понижим цената на предоставяните за нашите клиенти услуги. Ето защо положихме усилия да открием какво Ви дава основание да твърдите, че всички Ваши действия и решения са насочени към подобряване на условията за развитие на процеса на газификация на България. За съжаление, не открихме нито един, дори отделен пример на такива решения или действия от Ваша страна! Нещо повече! Примерите за най-често вредните последствия от Вашите действия се оказаха толкова много, че ще се ограничим в посочването само на част от тях:

1. Лицензията за разпределение на природен газ трябва да се разглежда като договор, който е сключен между страните, на базата на предложение (оферта) на Инвеститора. Това предложение е изготвено в съответствие с обявените от Държавата условия, съдържащи се в подготвената от ДКЕВР тръжна документация. По тази причина добрите практики и здравият разум изключват априори възможността, която и да е от двете страни да има правото и да си позволява едностранно да променя условията на сключения договор.

2. Меко казано - странно е, че ДКЕВР сключва съответния лицензионен договор за определена урбанизирана територия, без да е уредил или поне договорил минимум от необходимите на Инвеститора права за изграждане и експлоатация на газовата инфраструктура. Независимо че разходите за придобиване на тези права се признават от Комисията, проблемът е, че техният значим размер се явява допълнителен и ненужен ценообразуващ фактор. Ако ДКЕВР наистина се грижеше за нашите клиенти, биха могли да спестят тези разходи на инвеститорите, предоставяйки необходимите сервитути за изграждане и експлоатация на ГРМ. 

3. При избор на лицензиант ДКЕВР посочва потенциалния размер на продажбите на природен газ на съответния локален пазар. Тази информация е заложена в тръжната документация за конкурса. Тя предопределя капацитета на необходимата за изграждане газоразпределителна мрежа.  Инвестициите в изграждането на тази мрежа се превръщат в задължение за инвеститора.

В изпълнение на това изискване Инвеститорът изготвя своя проект за ГРМ и оферта, а след получаване на лицензията изгражда именно тази мрежа. За съжаление, държавата в лицето на ДКЕВР, по един безскрупулен начин, несъответстващ на никоя от познатите практики в Европа или другите демократични страни с пазарна икономика, си позволи да изключи всички по-големи консуматори от обхвата на тези мрежи! Давайки им статут на „привилегирован” консуматор, ДКЕВР „успешно” продължи шуробаджанашките практики от близкото ни минало и лиши тези компании от възможността да реализират своята солидарност и съпричастност с другата част на българското общество. На експертите, които ще изследват причините за дезинтеграцията в българското общество, ще предложим да се запознаят с критериите, по които бяха определени „достойните” за тези привилегии.

„Благодарение” на тези Ваши действия, част от капацитета на построените газопроводи остана неизползваем. А откъде ще се осигури поне нормалната възвръщаемост на вложените средства? Кой ще плати за нанесените преки вреди на инвеститорите?

 4. Много големи са проблемите, които възникнаха в резултат на неизпълнение на изискването на разпоредбите в ЗЕ за уреждане на собствеността върху газопроводите ниско налягане. С активната подкрепа на Комисията този проблем не само не беше отстранен, а се разспростря и даде основание на множество други тарикати да претендират за получаване на привилегирован статут.

5. За съжаление, с активното бездействие на ДКЕВР, стана възможно повечето от тези привилегировани консуматори на природен газ да  използват несертифицирани измервателни устройства, което води до ежемесечни кражби на природен газ и респективно - до увеличаването на технологичните загуби.

6. Изминаха почти 14 години от създаването на ДКЕВР. Нито обществото, нито ние, компаниите-лицензианти, имахме възможността да прочетем поне един Ваш отчет или анализ за състоянието на регулираните от Вас сектори. Каква е ползата за обществото от издръжката, която нашите клиенти, през заплащаните от тях цени, Ви осигуряват, ако висококвалифицираната Ви експертиза остава само за Ваше лично ползване?

Не на последно място, уважаеми госпожи и господа, опитът Ви да се правите на членове на „Извънредната комисия” не Ви прави страшни, а смешни. Точно най-предприемчивите българи, към които имаме основание да твърдим, че принадлежим и ние, преди почти 25 години отрекохме и пратихме в историята командно-административните методи на използване на Държавата в интерес на ограничени кръгове с привилегии. В замяна на онази култура, предложихме изграждането на общество на свободни и отговорни хора. В това общество не нормативните актове, а моралът и професионалият дълг произвеждат нужните на българите ползи. Нищо няма да излезе от опитите Ви да върнете историята назад! По-добре е да направите опит да ни догоните в тези наши разбирания и заедно да потърсим правилните решения на съществуващите проблеми в сферите на нашите отговорности, за да дадем на обществото това, което то очаква от нас и което би могло да бъде добър пример за изпълнен професионален дълг.

 

 

2 април 2014 г.

От името на УС на БАПГ

Сашо Дончев- председател

 

Дата: 02.04.2014

Източник: БСК

Прочетено: 2034