23.08.2017

Практиката за минималните осигурителни доходи показва безсилие срещу недекларирания труд, каза зам.-председателят на БСК Димитър Бранков

Работодателските организации потвърдиха, че ще блокират и втория кръг от преговорите за минималните осигурителни доходи (МОД) за следващата година.

За втора поредна година работодателите отказват да участват в разговорите със синдикатите по определянето на размера на минималните осигурителни доходи.

Те официално обявиха това миналия месец с писмо до браншовите работодателски организации.

Припомняме, че през миналата година работодателските организации отказаха участие в преговори за МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

Със същия аргумент бизнесът отказва преговори и за догодина.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСКДимитър Бранков повтори мотивите на бизнеса за отказа от преговори пред БНР.

"Причините за това са широко известни – такава практика не съществува в държавите членки на ЕС. Практиката при минималните осигурителни доходи показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд", каза Бранков.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков вече заяви, че ако работодателите не участват и във втория етап на преговорите за минималните осигурителни доходи, ще се наложи държавата в лицето на министъра да определи какви да бъдат те през следващата година.

Дата: 23.08.2017

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1901