14.07.2023

ЕК започва производство за установяване на нарушение срещу България, поради това че не прилага принципа „замърсителят плаща“, предвиден в Рамковата директива за отпадъците

С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са по отношение на:

  • Околна среда и рибарство

Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение, като изпрати официално уведомително писмо на България (INFR(2023)2064), поради това че не прилага принципа „замърсителят плаща“, предвиден в Рамковата директива за отпадъците (Директива 2008/98/ЕО). В България разходите за управление на отпадъците, които гражданите и предприятията плащат, се основават на стойността на имота за данъчни цели, без да се вземат предвид имащи значение параметри като количеството битови отпадъци. Въпреки че България измени законодателството си, за да отстрани проблема, прилагането на разпоредбите продължава да се отлага всяка година от 2015 г.

  • Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП

Европейската комисия реши да изпрати мотивирано становище на България (INFR(2018)2268) заради несъответствието на нейното национално законодателство с правилата за обществените поръчки (Директива 2014/24/ЕС). С българското законодателство се въвеждат две изключения от прилагането на правилата за обществените поръчки, а именно за определени лекарствени продукти и за изграждането и поддръжката на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. Въпреки че България предприе действия за отстраняване на по-голямата част от проблемите, свързани с несъответствието, от започването на производството за установяване на нарушение през 2019 г., тя не го е направила за горепосочените изключения.

  •  Правосъдие

Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение, като изпрати официално уведомително писмо на България (INFR(2023)2001) за неспазване на правилата на ЕС относно личните карти и документите за пребиваване, издавани на гражданите на ЕС и на членовете на техните семейства (Регламент (ЕС) 2019/1157). По-конкретно това се отнася до личните карти, документите за пребиваване, издавани на граждани на ЕС, и картите за пребиваване, издавани на членове на семейството, които не са граждани на ЕС.

Европейската комисия реши също да изпрати мотивирано становище на България (INFR(2021)2262) във връзка със спазването на Рамковото решение относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите членки (Рамково решение 2002/584/ПВР на Съвета), както и мотивирано становище (INFR(2022)0290) относно транспонирането в националното законодателство на правилата на ЕС относно достъпността на продуктите и услугите за хората с увреждания (Директива (ЕС) 2019/882).

  •  Мобилност и транспорт

Европейската комисия реши да изпрати мотивирано становище на България (INFR(2022)0196), за това, че не е уведомила Комисията, че е транспонирала в националното законодателство всички мерки съгласно Директива (ЕС) 2020/1057 за командироването на водачи в сектора на автомобилния транспорт.

Също така Комисията реши да изпрати и мотивирано становище (INFR(2022)0414) за неправилното транспониране на Делегирана директива (ЕС) 2021/1717 на Комисията, с която се изменя Директива 2014/45/ЕС относно практическите аспекти на периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на моторните превозни средства и техните ремаркета.

Повече информация за всички решения по процедурите за нарушения ще намерите тук.

Дата: 14.07.2023

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 913