24.11.2023

На 23.11.2023 г. в Аулата на Лесотехническия университет (ЛТУ) тържествено бяха отбелязани 50 години от началото екологичното образование в България.

Лесотехническият университет е първото висше учебно заведение, което поставя началото на екологичното образование в България на 30.03.1973 г., с разпореждане на тогавашния Комитет за технически прогрес и висше образование. Това е една година след Стокхолмската конференция по обкръжаваща среда и две години преди Първата междуправителствена конференция за образование по екология и опазване на природната среда.

В тържеството взеха участие бивши и настоящи преподаватели на студенти от специалността „Екология и опазване на околната среда“, възпитаници на Лесотехническия университет - еколози от всички випуски – от първия до последния. Приветствия поднесоха зам.-министърът на околната среда и водите - Ренета Колева, зам.-кметът на Столична община направление „Зелена система, екология и земеползване“ – Надежда Бобчева, научният координатор на проект за изграждане на Център за компетентност Clean and Circle, Биологически факултет, Софийски Университет „Св. Кл. Охридски“ - Доц. Евгения Бенова и др.

Преподавателите от катедрата – проф. Екатерина Тодорова, доц. Петър Петров, доц. Ралица Кузманова и гл. ас. Георги Кадинов представиха работата на преподаватели, студенти и докторанти по най-значимите международни и национални проекти в областта на науката, образованието и внедрените в практиката научни достижения.

Академичното слово на проф. Е. Тодорова – Декан на Факултета по екология и ландшафтна архитектура, завърши с цитат на известното твърдение, че „ние не наследяваме земята от нашите предци, а я вземаме назаем от нашите деца“.

Част от честването на 50-годишнината на ЛТУ беше проведената кръгла маса на тема „Образование – наука – бизнес“, в която участие взе и Димитър Бранков – съветник на Председателя на Българската стопанска камара. Основната дискутирана тема по време на форума беше какви умения трябва да притежават завършващите студенти, за да отговорят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Всички участници в дискусията изразиха мнение, че Еколозите са търсени кадри не само на национално, но на регионално и европейско ниво. Важно е завършилите студенти да бъдат търпеливи, да дадат шанс на мястото, в което започват работа, и да натрупат опит. Според Димитър Бранков, еколозите са полиспециалисти, на които им се налага да разбират от всичко - въздух, води, почви и т. н. Той разказа личния си опит и отбеляза, че това, което е пропуснал като студент, се е наложило да го навакса в работа си, и допълни, че опитът и примерът изгражда специалисти. "Няма лесно постижими пари. Не всичко е пари, важен е добър старт", каза Димитър Бранков.

Дата: 24.11.2023

Източник: БСК

Прочетено: 201