21.02.2024

Актуални въпроси, свързани с възможности за намаляване на количеството хранителни отпадъци, опростените процедури за дарение на хранителни продукти и съвместни дейности и събития за популяризиране даряването на храни сред представители на хранителната индустрия, фирми, местна и общинска администрация бяха обсъдени на работна среща с експерти от Българската стопанска камара (БСК) и представители на Българската хранителна банка (БХБ).

От страна на БСК в срещата взеха участие: Мария Минчева – зам.-председател, Илияна Павлова – гл. директор на Център „Чиста индустрия“, и Владимир Димитров – експерт “Индустрия и околна среда”. От страна на БХБ участваха Цанка Миланова – изпълнителен директор, и Илиан Йорданов – отговарящ за операциите и развитието.

От БХБ споделиха, че през 2022 г. даряването на храна бележи ръст от 65% в сравнение с 2021 г. Стойността на обслужената храна по декларираната от компаниите-дарители стойност, представена на БХБ за разпределяне на различни социални програми, се е увеличила в пъти – от 618 153 лв. през 2021 г. до 1 854 242 лв., което представлява ръст от 300%.

По време на срещата стана ясно, че от 1.07.2022 г. всички административни пречки пред даряването на храна са премахнати, а преките ползи за хранителната индустрия са осезаеми. От БХБ информираха, че приемането на промени в Закона на данъка върху добавената стойност (ЗДДС) от юли 2022 г. е дало своето отражение върху количеството и стойността на дарените храни през втората половина на 2022 г. Именно във второто полугодие са дарени 72% от общия обем храни, обслужени от БХБ.

Според промените в ЗДДС от юли 2022 г.:

  • Всички храни, дарени за БХБ, са освободени от ДДС;
  • сумарната стойност на дарените на БХБ храни и освободени от ДДС може да достигне до 1% от годишния оборот.
  • За храните, дарени на БХБ, не се изисква задължителен остатъчен срок на годност и могат да бъдат дарявани както храни с къс срок, така и храни с дълъг такъв.
  • За даряваните на БХБ храни вече няма изискване за каквато и да е допълнителна маркировка.

Ако разполагате с излишна храна, можете да я дарите за хора в нужда. Така ще спестите допълнителни разходи за съхраните и такси за унищожаване, в същото време ще помогнете на хора в нужда. Вижте как да дарите тук: https://bgfoodbank.org/bg/dariteli-na-hrana.html

 

 

Дата: 21.02.2024

Източник: БСК

Прочетено: 653