21.03.2024

Доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, във Bloomberg TV

За борба с неравенствата България трябва да оправи цялата система - данъчна, осигурителна и образователна. Докладът на МВФ разглежда икономическата и финансовата система цялостно и не трябва да се вади един единствен елемент, който да се преекспонира. Това каза доц. д-р Щерьо Ножаров, главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Международният валутен фонд посочва, че не трябва капиталовите разходи от бюджета да се използват като антицикличен буфер, а да се използват за подобряване на благосъстоянието и намаляване на неравенствата. Посочва се също и че в българската осигурителна система трябва да бъде преустановено деформирането на първия стълб, защото първият стълб дестабилизира другите два, които са капиталови, тоест частни, а това също е опасно, посочи доц. д-р Ножаров. Той алармира, че всички тези насоки остават в сянката на едно прекалено фиксиране и погрешно тълкуване на един елемент от доклада.

Акцентът в посланията на доклада МВФ е, че един от проблемите на България, а там са идентифицирани няколко, са големите неравенства, каза Ножаров. „Да, има неравенства в България и по стандартите на ЕС те са по-големи“ и МВФ представя различни подходи и мерки за преодоляването на тези неравенства, включително и подобряване на качеството на образованието. 

„Преекспонира се темата за плоския данък, а тя се разглежда като една от потенциалните мерки“. 

„Първо, плоският данък в България не е плосък“ в момента, подчерта събеседникът. „Плосък данък означава еднаква ставка върху еднаква основа. А ако отворим сайта на НАП, ще видим, че има девет категории данъчни облекчения, с които основата се свива. И 90% от тези мерки са социални. Това категорично не е плосък данък“.

„МВФ може би има предвид модифицирането на тези облекчения, може би засилването на определени социални акценти при тях, което беше изтълкувано погрешно като въвеждане на прогресивен данък“. 

Прогресивен данък съществуваше в България, припомни икономистът. „Той не даде добри резултати, тъй като събираемостта при плоския данък е по-висока. Защото при прогресивния данък има по-голямо укриване на данъци“.

„Осигуровките, разбира се, не трябва да пипаме, докато не се задвижи докрай тристълбовия модел. Все още не са минали достатъчно години в тристълбовия модел, за да може да правим анализ. Единственото, което виждаме, е, че трябва да спрем с деформациите на първия стълб. Това има предвид и МВФ“, като имат предвид „деформации, които се правят от гледна точка на популизъм“, обясни доц. Ножаров.

„Първият стълб дестабилизира другите два, които са капиталови, тоест частни, а това също е опасно“. 

За борба с неравенствата България трябва да оправи цялата си система - данъчна, осигурителна и образователна, подчерта събеседникът. „Защото най-големият проблем на неравенствата в България е лошото качество на образованието“.

„Имаме много какво да направим по отношение на неравенствата и с реформа на дигиталните услуги. Това също е много важно, защото част от проблемите с неравенствата се създават от сивия сектор и корупцията. Това и МВФ го казва, както и други институции.(…) Много от хората, които са в неравенства, са част от сивия сектор по неволя. А сивият сектор е функция на корупцията и на липсата на дигитално правителство. За това също говори МВФ". 

В този доклад на МВФ се казва също и, че не трябва капиталовите разходи от бюджета да се използват като антицикличен буфер. Те трябва да се изразходват по своето предназначение, за да се увеличава публичното благосъстояние. Това означава обществените блага да се увеличават - пътища за общо ползване, паркове и градини, стадиони, болници, училища. Капиталовите разходи трябва да отиват за това. Сега ние режем капиталовите разходи, за да се похвалим, че сме на излишък или имаме дефицит. И МВФ казва - за да намалите неравенствата, трябва да изразходвате капиталовите си разходи така, както ги планирате, а не те да бъдат една фалшива мярка, каза още събеседникът.

„Всички тези елементи са свързани с борба с неравенствата. Но всичко това остава в сянка и единственото, което се коментира е темата за плоския данък. Икономиката е система. Не можем да вадим един елемент и да го преекспонираме. Това ни е грешката“. 

Вижте целия коментар във видеото.

 

Дата: 21.03.2024

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 304