26.03.2024

Зелената сделка трябва да се превърне в стратегия за растеж, а не в стратегия за задържане на растежа. ЕС изглежда изостава икономически спрямо своите основни конкуренти, заради това че регулациите се движат с много по-голяма скорост, отколкото се движат подобренията на условията на правене на бизнес. В България трябва да си направим индустриална карта, за да знаем кои отрасли ще развиваме, с какви суровини, как може да допринесат местният бизнес и местните суровини, така че да не изнасяме само части, а да изнасяме и готови продукти, които да захранват Зелената сделка, коментира Мария Минчева, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Несъстоялата се ротация би довела до нестабилност за бизнес средата в България, като евентуално влизане в пореден цикъл на несигурност и избори ще влоши нещата, тъй като страната се нуждае от стабилност и реформи, каза Минчева. Това създава и риск за забавяне на европейската интеграция на България, като е възможно отдалечение от еврозоната и сухопътния Шенген, заради липсата на редовен кабинет.

На европейско ниво социалните политики са на фокус, като сега основна тема трябва да стане конкурентоспособността на бизнеса в ЕС.

„Зелената сделка трябва да се превърне в стратегия за растеж, а не в стратегия за задържане на растежа. Много са тревожни сигналите в икономическо отношение, че ЕС изостава спрямо своите основни конкуренти, заради това че регулациите се движат с много по-голяма скорост, отколкото се движат подобренията на условията на правене на бизнес.“

Трябва регулациите да бъдат по-лесни и разбираеми, за да бъдат спазвани. Особено за малките компании трябва да има ясни правила, които те да следват, но в България често подобни теми не се повдигат по политически причини, а когато се вземе решение в тази насока, то често е непопулярно.

Приоритетът трябва да е създаването на индустриална сделка, съпътстваща Зелената сделка. На европейско ниво България трябва да бъде позиционирана правилно. Страната ни трябва да е наясно в каква енергийна посока иска да се развива, но това изисква политическа воля, която изглежда липсва.

„В България трябва да си направим индустриална карта, за да знаем кои отрасли ще развиваме, с какви суровини, как може да допринесат местният бизнес и местните суровини, така че да не изнасяме само части, а да изнасяме и готови продукти, които да захранват Зелената сделка. Много сериозно внимание трябва да се обърне и на липсата на хора на пазара на труда и на хора с правилните умения. Трябва да има много по-добра синергия на национално ниво между отделните министерства, които са свързани с ученето, защото много разпокъсано гледаме на този процес и следваме бюджетите, а не следваме пазара на труда. Зелената трансформация ще се случи с хора и нови технологии, а ние трябва да работим в тази посока, а на европейско ниво нашите представители трябва да създават условията това да се случва.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Дата: 26.03.2024

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 351