12.04.2024

Сред общинските болници никога не е имало свръх хоспитализации. Това заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, Сдружение на общинските болници (член на БСК), след като Конституционният съд обяви за противоконституционни финансовите лимити на болниците, налагани от НЗОК. 

При повечето от нашите членове нямаше големи проблеми с лимитите, поясни д-р Тотев. "Но когато тази година тръгнахме да подписваме анексите, бяхме изненадани с бюджети, които на фона увеличението на клиничните пътеки, бяха намалени спрямо миналогодишните.

Пътеките уж щяха да скочат с 20% , а те скочиха с 8-10%. Другият лост, с който касата намалява изразходването на средства, е лимитите. Ти имаш увеличени цени на пътеките, но малък бюджет, малък лимит. Тогава ще го стигнеш с по-малка бройка пътеки. От пусто в празно преливаме. Парите са си все едни и същи.

Това, че ще паднат лимитите, малко ни успокои. Контрол винаги  е имало, но медицината не е счетоводство".

Фалити на общински болници ще има заради намаляване на населението и изискванията към лечебните заведения, които продължават да бъдат "космически високи", отбеляза той в предаването "Хоризонт за вас".

Д-р Тотев би искал да се проведе среща с новия здравен министър, за да бъдат изложени най-наболелите проблеми на общинските болници.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

Дата: 12.04.2024

Източник: БНР

Прочетено: 202