23.04.2024

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760 (до март). Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910.

Това се обяснява както с повишените нужди, така и с европейска директива, която се очаква скоро да се превърне в регламент.

Цялата 2024-та се очаква да бъде година на напредък по отношение на развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства, се казва в анализ на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Според проучването динамиката на развитие на електрическата мобилност в Европа и по света се увеличава през 2023 г. България има преднина в региона, но в последните две години този процес се забавя значително.

Това отбеляза пред БНР-Радио София Иван Костов, член на УС на ИКЕМ и автор на анализа.

Той допълни, че забавяне в темпа на процесите се регистрира в цяла Европа и има редица причини за това. У нас обаче, освен инфлацията, върху готовността на потребителите да преминат към електрически превозни средства оказва влияние и недостатъчно развитата инфраструктура и неравномерното покритие с места за зареждане.

Най-много станции в момента у нас са разположени в големи български градове и по основната пътна мрежа (магистрали).

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма система за подпомагане на бизнеса и потребителите. Затова се очаква с нетърпение закон за насърчаване на електрическата мобилност. Проектът се очаква да бъде представен и предложен за обществено обсъждане, допълни още Костов.

Според него и колегите му от ИКЕМ, законът трябваше да е факт през март 2023 г. В него освен за стимулите трябва да намери място и гаранция за професионална реализация на подготвяните и в момента кадри.

Чуйте разговора на Невена Николова.

Дата: 23.04.2024

Източник: БНР

Прочетено: 184