Проф. д-р инж. Ивайло Ганев, директор на Технически колеж - Казанлък към Технически университет – София

Проф. Ганев, през 2022 г. Колежът ще навърши 5 години от своето основаване. Какво продиктува създаването на учебното заведение точно в Казанлък?

Наистина ТКК е основан преди 5 години, но идеята за създаването в града на структурно звено от системата на висшето образование е мечта на поколения казанлъчани. Исторически Казанлък се свързва предимно с добива на маслодайна роза и с долината на тракийските царе. Но реално от години Казанлък се развива като градът с може би най-силната машиностроителна индустрия у нас. Това предизвиква остра нужда от квалифицирани кадри в тази област.

Създаването на Колежа в Казанлък бе продиктувано от реалните нужди за обучение на кадри. Инициативата за неговото създаване дойде точно от машиностроителния бранш в града. Разбира се, имахме активната подкрепа и съдействие от обществеността на град Казанлък, от Кмета г-жа Стоянова, от Общинския съвет, от повечето фирми в града, което беше от ключово значение за реализирането на тази идея. Имаше и много перипетии. И уж всички ни подкрепят, уж всичко е наред, но спънки имаше на всяка крачка. Няма да влизам в детайли кой е бил против създаването на Технически колеж - Казанлък. Но общото е, че сред някои от конкурентните висши училища има страх от новото, не само като географско местоположение, а и като подход на създаване и обучение на кадри.

Как оценявате значението му за града и региона към настоящия момент?

Създаването и развитието на ТКК е от ключово значение за развитието на машиностроителния бранш в града. Защото съвременното машиностроене изисква подготвен и квалифициран персонал. Анализите, с които разполагахме още преди създаването на колежа, показваха, че кадрите в бранша намаляват, а да се разчита на специалисти, завършили в други висши училища и после завърнали се в Казанлък, е мисия почти невъзможна.

Какъв е общият брой на студентите (завършили и настоящи)?

Интересът към обучението в колежа през годините зависи от множество фактори. Разбира се, в началото беше най-голям. От първия випуск се дипломираха над 70 студенти. После, поради по-сложната обстановка, в която се намираме и в момента – пандемична криза, съпроводена с ограничаване на производството, логично има лек спад в интереса към обучението в ТКК. Но даже и при тези кризисни условия имаме прием от около 40 студенти годишно.

Какви образователни подходи, специалности и форми на обучение предлага учебното заведение?

В продължение на предишния въпрос искам да подчертая, че в ТКК обучение се провежда само по една специалност – „Технология на машиностроенето“. Изборът на тази специалност беше продиктуван от нуждите на бизнеса в града. За съжаление, в страната специалността „Технология на машиностроенето“ е сред най-нежеланите в техническите университети, защото студентите нямат представа къде и как ще се реализират. Но в Казанлък ситуацията е съвсем друга.

Разработихме учебната документация и тя бе публично представена пред обществеността на града и пред местния бизнес в началото на 2016 г. Ако нямахме тяхната подкрепа, просто нямаше за какво да се създава ТКК. Аз не съм чул другаде у нас да е имало такова публично обсъждане на учебен план.

И учебният план, и учебните програми са съобразени с най-новите тенденции при обучението по машиностроене. Акцентирано е и върху практическото обучение, част от което се провежда в предприятия в града.

Що се отнася до формата на обучение, тя е редовна, защото това е най-доброто като подход и методология за получаването на пълноценни знания. Но има една съществена особеност при обучението в ТКК - учебните занятия се провеждат в три дни - четвъртък и петък следобед, а в събота - през деня. В съответствие с графика, заетите в производството студенти се освобождават от работа, за да присъстват на занятията. Това беше желанието на основните работодатели на нашите студенти. В този режим на обучение посещаемостта е много висока и е близка до максималната. Днес част от занятията се провеждат дистанционно в електронна среда, но провеждаме и присъствени занятия, особено по възловите за машиностроенето предмети, разбира се - при спазване на противоепидемичните мерки.

Какви възможности за професионална реализация на студентите осигурява обучението?

Голяма част от нашите студенти работят в машиностроителната индустрия. След завършването си те вече са с по-висока квалификация и е логично йерархичното им израстване в предприятията, от които са дошли при нас.

Друго предимство е, че успешно дипломираните студенти могат да продължат обучението си и в магистърски програми, където пожелаят. В рамките на Технически университет – София са разработени магистърски програми, които надграждат получените в рамките на Колежа знания и са съобразени с реалните нужди на машиностроителния бранш в Казанлък.

Разчитате ли на някаква помощ именно от бизнеса за бъдещото развитие на колежа?

Още от самото си създаване ТКК е в тясно сътрудничество с бизнеса в региона. Полето на това взаимодействие е много широко - съвместно разработване на учебната документация, провеждане на специализирани лабораторни упражнения и практически занятия в част от машиностроителните предприятия и много други.

Ние започнахме изграждането на Колежа в Казанлък от нулата. Сградата, която ни бе предоставена, беше в тежко състояние, с напълно амортизирани инсталации, с котел за отопление, който отдавна трябваше да е минал в историята на отоплителните системи. Трябваше да се направи не само ремонт, но и истинска реконструкция на тази сграда, така че тя да отговаря на съвременните изисквания за обучение на студенти. А общоизвестно е, че в сферата на висшето образоване пари за това все не се намират. Всъщност, това беше моментът, в който стана ясно, че ТКК е кауза за целия град Казанлък, защото в този колеж е съсредоточена надеждата за осигуряването на образовани и кадърни кадри за вървящия напред машиностроителен бизнес.

По инициатива на кмета г-жа Стоянова, на представители на местния бизнес, начело с г-н Ибушев, и на моята скромна персона, се организира една работна среща на предприемачи и общественици от гр. Казанлък. Идеята беше да се види кой с какво може да помогне за реновирането на сградата на колежа. И стана така, че на тази среща се събраха дарения за над 400 хил. лева – сума, която надхвърли и най-смелите ни очаквания. Такова нещо отдавна не се беше случвало не само в Казанлък, а може би в цяла България. В днешната материална действителност този акт на дарение за развитието на образованието в Казанлък може би за някого изглежда абсурден – да не се чака за всичко на държавата, а да се поемат нещата в свои ръце и да се свършат качествено и в срок. Но е факт, че тази благородна инициатива се увенча с успех.

Това са само няколко щрихи от взаимоотношенията ни с местния бизнес и с местната власт. Накратко казано - ние работим като един отбор. Няма да мога да дам пълен списък на фирмите, с които си взаимодействаме успешно, защото обемът на интервюто е ограничен, но все пак ще спомена някои от тях: „Арсенал“ АД, „М+С Хидравлик“ АД, „Хидро- и пневмотехника“ АД, „Завод пружини“ АД, „ЮМТ“ АД, „Суперабразив“ АД, „Крес-Д“ АД и много др.

Предвиждате ли разкриване на нови специалности?

Ние знаем, че ако имаме някои от атрактивните в момента специалности, със сигурност ще привличаме повече студенти. Но ТКК е създаден с идеята да подготвя кадри, нужни за машиностроителния бизнес в града, а не за осигуряване на часове за преподаватели и за привличане на студенти. Мисля, че тази идеология трябва да стане водеща за повечето висши училища у нас – да се създават висококвалифицирани специалисти за нуждите на българския бизнес, за да остават тук децата на България, а да не търсят обучение и реализация в чужбина.

Кои са основните предизвикателства пред учебното заведение?

Съвременното машиностроене се развива изключително бързо, излизайки от традиционните си рамки. Днес интердисциплинарният подход се прилага във всички области. Не е само въпрос на предизвикателство, но е и абсолютно задължително обучението в колежа да е в крак с най-новите тенденции в световното машиностроене, за да имаме конкурентни на световния пазар български предприятия.

Как мотивирате студентите да започнат и да завършат образованието си в ТКК?

Потребителите на кадрите, обучавани в ТКК, са изцяло частни предприятия. Освен това, повечето от нашите студенти работят в тези предприятия по време на следването си. Техните работодатели са създали система за стимулиране на обучението в колежа. Предоставя се възможност за посещение на занятия през работно време, заплащат се семестриалните таксите за обучението (в зависимост от постигнатия успех) и най-накрая - има еднократна награда за успешно завършилите. По-добра схема за стимулиране на качественото обучение у нас до момента не съм видял, което още веднъж показва, че само тясното сътрудничество между бизнеса и образованието може да доведе до успешно развитие не само за родното машиностроене, но би било полезно и за другите отрасли на българската икономика.

Дата: 07.01.2022

Прочетено: 300