Проф. Борислав Юруков, ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“

ЮЗУ е на първо място в страната по брой професионални направления, в които се провежда обучението на студентите. Какъв точно е техният брой през 2022 г. и в кое направление са най-много желаещите?

Обучението в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се провежда в 30 професионални направления в областта на хуманитарните, техническите, природните, управленските, социалните, педагогическите, правните и икономическите науки, изкуствата, здравните грижи, общественото здраве и спорта, сигурността и отбраната и др. През 2022 г. най-голям интерес отчитаме към професионално направление „Педагогика“. Традиционно висок и тази година е интересът към специалности от професионалните направления „Здравни грижи“, „Психология“, „Право“ и „Национална сигурност“.

Какъв е броят на студентите, докторантите и преподавателите?

В университета се обучават около 10 000 студенти и повече от 400 докторанти, в това число студенти от различни държави, сред които Украйна, Молдова, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Китай и др. Подготовката на студентите и докторантите се осъществява от 800 висококвалифицирани преподаватели и служители.

Как оценявате диалога с местния бизнес?

През последните години сътрудничеството между бизнеса и университета става все по-тясно. Добрият диалог между двете страни дава възможност на нашите студенти да получат възможност за стаж по специалността в реална бизнес среда. По този начин те могат да приложат на практика усвоените знания, да ги надградят и да видят къде стоят те като професионалисти, и какво трябва да подобрят като знания и умения, за да са конкурентоспособни в бързо променящата се бизнес среда.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ поддържа ползотворно сътрудничество както с бизнеса, така и с държавните институции в региона. Към момента университетът ни има сключени над 150 договора по проект „Студентски практики – фаза 2” с организации от Югозападна България в различни области – образование, здравни грижи, култура, туризъм, социални услуги, икономика, право, национална сигурност, информационни технологии, медии и др. Студентските практики са ефективен механизъм за осъществяване на действителното взаимодействие между университета и бизнеса.

Югозападният университет провежда редица научни събития, обучения, курсове и други инициативи с общ интерес, което допълнително допринася за добрия диалог между местния бизнес, институциите и академичната общност.

Смятате ли, че нивото на образованието отговаря на потребностите на бизнеса в областта?

Усъвършенстването на всеки човек е непрекъснат процес. Съзнавайки това, се стремим да възпитаваме и да създадем стабилна база от знания и практически умения на нашите студенти, които те да надграждат в бъдещата им работна среда.

Университетският център за кариерно развитие е звеното, което ежегодно проучва професионалната реализация на завършилите студенти и удовлетвореността на работодателите от подготовката им. Отзивите, които получаваме от тях, са много добри, но това в никакъв случай не ни успокоява, а се стремим да въвеждаме иновативни практики в подготовката, съобразени със световните тенденции.

Нашите студенти и докторанти имат допълнителна възможност да надграждат своите знания и да черпят опит от световната практика чрез мобилности във водещи европейски университети. В рамките на програма „Еразъм+“ те могат да се обучават поне за един семестър в над 100 европейски университета, с които ЮЗУ „Неофит Рилски“ си сътрудничи.

Каква е визията Ви за развитието на университета?

Сред основните приоритети, които си поставяме за развитието на Югозападния университет „Неофит Рилски“, са отстояването на високи изисквания в образователната и научноизследователската дейност, както и подобряване на международната разпознаваемост.

Усилията ни са насочени в развитието ни освен като образователна институция, така също и в посока университетът да се утвърди и като изследователски център, което би способствало академичният състав да разгърне пълноценно научния си потенциал.

Въвеждането на съвременни средства в подготовката, подобряването на практическото обучение, въвеждането на виртуални форми на обучение, стимулирането на изявените студенти, по-широкото участие на представителите на практиката в обучителния процес и оценяването на знанията и уменията са основните ни приоритети. С цел съобразяване на учебния процес с нуждите на пазара на труда ще продължим да задълбочаваме междуинституционалното партньорство в образователната сфера между Югозападния университет и чуждестранни университети, и с потребители на кадри.

На прага на новата академична година, какво ще пожелаете на студентите и преподавателите?

На всички колеги пожелавам здраве, силен дух и дръзновение в благородното дело на учени и преподаватели. А на студентите – да се възползват максимално от годините, прекарани в университета, да бъдат упорити, целеустремени и да вярват, че могат да направят света по-хубав и добър! 

 ***

Югозападен университет – 45 години знание за бъдещето

www.swu.bg 

Югозападният университет „Неофит Рилски“ е основан през 1976 г. в Благоевград. Той е сред водещите класически университети в страната.

Със своята 45-годишна история ЮЗУ „Неофит Рилски“ завоюва своето място в научното и образователно пространство на България и Югоизточна Европа.

Университетът е акредитиран с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за качество на образователната услуга в 81 бакалавърски и магистърски програми след средно образование, 153 магистърски програми след завършено висше образование и 83 докторски програми. Обучението се провежда в 30 професионални направления в областта на хуманитарните, техническите, природните, управленските, социалните, педагогическите, правните и икономическите науки, изкуствата, здравните грижи, общественото здраве и спорта, сигурността и отбраната и др. По този показател университетът е на първо място в страната.

Структурата на университета включва 9 факултета: Правно-исторически факултет, Природо-математически факултет, Стопански факултет, Филологически факултет, Философски факултет, Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“, Факултет по педагогика, Факултет по изкуства и Технически факултет.

ЮЗУ разполага с богата и съвременна материална база включваща над 200 учебни зали, разположени в 9 корпуса, Университетска библиотека, Издателство, Спортен комплекс, Университетски център, Център за дистанционно обучение, Учебен театър, филмово, телевизионно и звукозаписно студио, концертни зали и други.

В университета работят над 800 висококвалифицирани преподаватели и служители. Обучават се над 11 500 студенти и повече от 400 докторанти.

Завършилите в Югозападния университет „Неофит Рилски“ студенти се реализират успешно в различни сфери на обществения, образователния, културния и политическия живот в България и по света.

 

Дата: 02.09.2022

Прочетено: 279