23.10.2012

Увеличава се броят на предприятията с внедрени добри практики за здраве и безопасност при работа. Тази положителна тенденция констатира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес по време на откриването на националната конференция на тема "Здравословни работни места. Да работим заедно за превенция на риска".

Форумът се реализира в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа и е насочен към подобряване на информираността, засилване ролята на превенцията и намаляване на трудовите злополуки и професионалните болести чрез представяне на добри практики.

По време на изказването си министър Младенов припомни, че през първата фаза на схема "Безопасен труд" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са подписани договори с 240 предприятия на стойност 30 милиона лева. Тези средства отиват директно в модернизация и подобряване на условията на труд, подчерта министър Младенов.

Той призова всички работодатели да кандидатстват по втората фаза на схемата за нови 42 млн. лева, крайният срок на която е 26 ноември 2012 г. Подобряването на условията на труд в предприятията е приоритет в работата на МТСП и като доказателство за това е нашето намерение през следващия програмен период на оперативната програма пак да има заложени средства в тази сфера, подчерта министър Младенов. Той напомни, че спазването на безопасни условия при работа е ангажимент както на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и работодателите, така и на всеки работник, който трябва да бъде отговорен към здравето си.

Участие във форума взеха представители на социалните партньори, ИА ГИТ, Националния осигурителен институт, Министерството на здравеопазването и др. Конфедералният секретар на КТ "Подкрепа", завеждащ отдел "Индустриални отношения и устойчиво развитие", Александър Загоров подчерта, че до момента държавата никога не е отделяла толкова много средства за подобряване на условията на труд, както през тази година.

Дата: 23.10.2012

Източник: Информационна агенция КРОСС

Прочетено: 1863